Storing Facebook treft miljarden gebruikers

Storing Facebook treft miljarden gebruikers

Een storing bij Facebook heeft er maandag voor gezorgd dat miljarden mensen urenlang geen toegang meer hadden tot hun social media. Om een uur ’s nachts was het lek boven en schreef de baas van het bedrijf Mark Zuckerberg: “Het spijt ons, ik weet hoeveel mensen afhankelijk zijn van onze diensten om met geliefden in contact te blijven.”

Veel mensen zochten naar alternatieven voor de gestrande mediakanalen. Signal, het alternatief voor WhatsApp, kreeg meer aanmeldingen en ook Twitter zag het aantal gebruikers snel stijgen. Facebook zelf gebruikte laatstgenoemde babbelbox ook om met de buitenwereld te communiceren tijdens de storing.

De problemen werden volgens Facebook veroorzaakt door een foute wijziging in de instellingen van de routers die het netwerkverkeer regelen. Dat zorgde ervoor dat datacenters geen verbinding met elkaar konden leggen. Het is mogelijk niet (het enige) het probleem geweest van de storing. Brian Krebs, gespecialiseerd in ICT-beveiliging verwijst naar een bron binnen Facebook met een andere uitleg: er zou sprake zijn van een Border Gateway Protocol die verkeerd was uitgevoerd. Een BGP protocol is een soort wegwijzer die de computer naar websites en apps wijst.

Facebook is een van de Big Five, vijf grote techbedrijven met miljarden gebruikers en dito winsten. Ook Amazon, Microsoft, Apple en Alphabet Inc (bekend van Google) behoren tot het exclusieve gezelschap. Sommige mensen voegen Twitter aan de lijst met technologische machthebbers toe.

Om de dominante marktpositie te behouden is het voor social media bedrijven cruciaal dat de netwerken het hele jaar door zonder onderbreking functioneren. Facebook heeft wat dat betreft een goede reputatie, het maakt zich meer zorgen om haar imago. Daarover staat op Cafe Weltschmerz dit artikel.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.