Vaccinatieplicht in Oostenrijk is officieel

Vaccinatieplicht in Oostenrijk is officieel

Afgelopen zaterdag is in Oostenrijk de verplichte vaccinatie van 18-plussers officieel van kracht gegaan. Deze wet betekent dat Oostenrijk het eerste land in Europa is dat inenting tegen Covid-19 voor alle volwassenen verplicht stelt.

Hoewel verschillende landen het vaccin verplicht hebben gesteld voor medisch personeel, zorgverleners of mensen boven een bepaalde leeftijd, is Oostenrijk de eerste in de EU die de maatregel verbreedt tot de gehele volwassen bevolking.

Ondanks het feit dat deze plicht direct van kracht is, zullen de autoriteiten pas medio maart beginnen met het controleren van burgers op hun vaccinatiestatus. Boetes variëren van €600 tot €3.600 voor degenen die ‘weigeren’ zich te laten vaccineren. Alleen mensen met een speciale medische reden en zwangere vrouwen worden vrijgesteld van deze wet.

De verplichting loopt af in januari 2024, maar kan eerder eindigen als de ‘pandemie het toelaat’.

De conservatieve kanselier van Oostenrijk, Alexander Schallenberg, kondigde de maatregel in november al aan toen Covid-19 volgens hem opnieuw piekte, waardoor naar zijn zeggen ziekenhuizen verder onder druk kwamen te staan.

Op het moment van de aankondiging had Oostenrijk een van de laagste vaccinatiepercentages in West-Europa, met slechts 65% ingeënt tegen het dodelijke virus volgens gegevens van de Johns Hopkins University. Sinds 2 februari is meer dan 75% van de Oostenrijkers volledig gevaccineerd.

De maatregel heeft in eerste instantie vertraging opgelopen door de wetgevingsprocedure. De wet zou eigenlijk al afgelopen dinsdag in werking treden, maar overkwam donderdag pas de laatste parlementaire hindernis. Uiteindelijk zette Alexander Van der Bellen, bondspresident van Oostenrijk, vrijdag zijn handtekening onder de wet.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.