De moslimgemeenschap seculariseert niet; Gert Jan Geling en Jan Jaap de Ruiter

De religieuze beleving van moslims worden volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau steeds religieuzer. Een kanttekening bij het onderzoek is volgens Jan Jaap de Ruiter de gebruikte methodiek. Het meten van de religieuze beleving door het SCP is volgens De Ruiter gebaseerd op religieuze handelingen zoals vasten, bidden en moskeebezoek. Moeilijker te meten is de toename van de geloofsovertuiging. Niettemin is er ook in de perceptie van De Ruiter sprake van dat een deel van de moslimgemeenschap zowel in Nederland als in Europa religieuzer is geworden dan twintig jaar geleden. Het is ook al langer bekend uit eerdere onderzoeken dat Salafistische groeperingen proberen hun invloed uit te oefenen op mainstream moskeeën. Hoe moeten we die toename nu duiden?
Jan Jaap de Ruiter is Arabist en docent aan de universiteit van Tilburg.We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.