De mythe van het absolute Kwaad; Geerten Waling en Maarten Boudry 


“Het schrikbeeld van zinloos geweld is schromelijk overdreven.”

“Wat de waarheid ook is, willen we ze kennen? Of willen we liever in een illusie leven omdat we denken dat illusies ons gelukkig maken?” In de nasleep van Charlottesville en de aanslagen in Barcelona, stelde de Gentse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry op Twitter: “IS reminds us that jihadism is still the single most dangerous ideology today – not to be outdone by a bunch of stray Nazis.” De tweet werd Boudry niet in dank afgenomen.
Boudry werd beschuldigd van geschiedsvervalsing, polarisatie en negationisme – een strafbaar feit in België. Een aantal personen, waaronder academici, vonden de uitlatingen van Boudry dermate verwerpelijk dat zij de Universiteit Gent opriepen hun medewerker te ontslaan. Boudry verwees op Twitter nog naar zijn essay ‘Zinvol Geweld’ voor de filosofische onderbouwing van zijn ophefmakende stelling, maar dit deed de storm niet gaan liggen, noch zijn interview in De Morgen. Historicus Geerten Waling nam – In tegenstelling tot vele anderen – de moeite om de werken van Boudry te bestuderen en nodigde de Vlaamse filosoof vervolgens uit voor een interview bij Café Weltschmerz. Wie is deze Vlaamse wetenschapper die door Ewoud Kieft in Vrij Nederland een gebrek aan kennis wordt verweten. Een interessant gesprek over het bestaan van het Kwaad, illusies en utopisch waandenken. Dr. Maarten Boudry (1984) heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit Gent. Aan diezelfde universiteit is Boudry thans werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker en docent bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap. Tevens is Boudry essayist voor De Morgen.
Zijn geruchtmakende essay, ‘Zinvol Geweld’, is opgenomen in de bundel ‘Filosofie van geweld’ waar o.a. ook Paul Cliteur aan heeft bijgedragen. Essay ‘Zinvol Geweld’: https://drive.google.com/file/d/0B_K-…
Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.