Ilja Leonard Pfeijffer over de Italiaanse Lockdown, massatoerisme en de oorzaak van de Pandemie

In Genua trof Flavio Pasquino, Ilja Leonard Pfeijffer, classicus, dichter en schrijver van diverse succesromans zoals het – met een Libris Literatuurprijs bekroonde – La Superba en Grand Hotel Europa. Beide boeken las Flavio in één ruk uit.
“Het betoverden mij van top tot teen. De wens om Ilja in den lijve te ontmoeten was er altijd, maar doordat ik vanwege mijn moeders verhuizing naar Italië, in de buurt was, moest het ervan komen. Ilja woont al ca. 10 jaar in Genua de havenstad die de geuzennaam “La Superba” draagt, wat “de hoogmoedige” betekend vanwege de periodieke onoverwinnelijkheid van de teloorgegane vloot. Samen met zijn geliefde “Stella” maakte hij de 68 dagen tellende Italiaanse Lockdown mee en dagelijks rapporteerde hij aan het NRC middels een coronadagboek en zijn wekelijkse columns voor HP de Tijd. De eerste 3 columns in HP de Tijd intrigeerden me. Ilja herriep namelijk zijn eerste twee columns in zijn derde column en dat was uitzonderlijk. Een inschattingsfout want de massahysterie was bij nader inzien toch een apocalyptisch drama, zo schreef hij op 12 maart 2020. Ik sprak Ilja over het verdwenen massatoerisme, dat een groot thema was in Grand Hotel Europa, over zijn herroepen columns, de ernst van deze crisis maar ook de oorzaak van de Pandemie. Het werd een dans van twee hanen zonder scherpe nagels, want eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik normaliter wat steviger in het debat zou zitten maar Ilja heeft bij mij een status aparte. Daarnaast leek het me ook goed om er juist geen discussie van te maken maar een echte dialoog waarbij ik probeer luisteren en te begrijpen hoe iemand denkt, aan de andere kant van het spectrum. Het debat is momenteel ernstig gepolariseerd en dat baart me al enige tijd zorgen. Gelijk of ongelijk is daarom bijzaak in deze reportage maar wederzijds respect de basis. En het is die boodschap, die ik hoop mee te kunnen geven aan iedereen die kijkt.”
Bekijk deze video op YouTube:

Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.