Willem Middelkoop in gesprek met Herman Wijffels; “Amerika wordt bestuurd door Wall Street”


Willem Middelkoop in gesprek met Herman Wijffels. Vanaf 1981 tot begin 1999 was hij bestuursvoorzitter van de Rabobank, daarna voorzitter van de SER, in de periode 2006/2008 werkzaam bij de Wereldbank en nu Hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.
Het gesprek gaat over: politiek, het misbruik van mensen, middelen en grondstoffen, aandeelhouderskapitalisme. Maar ook over Amerika en haar honger naar macht en olie, de scrupules van Dick Cheney, het verhaal van Wesley Clarck en de politieke volgzaamheid van Nederland.
Podcast

Help Café Weltschmerz met een donatie;
NL23 TRIO 0390 4379 13

Quotes na de ‘Lees meer‘ ↓

01:15 “Er lopen in de politiek altijd mensen rond die je een mes in de rug willen steken.”
03:13 “Ik heb in de laatste fase van mijn verblijf bij de Rabobank de financiële wereld en de hele economie zien perverteren.”
06:10 “De eindfase van de hele industriële maatschappij, ik heb er geen duidelijk zicht op hoe dat eindspel er uit gaat zien.”
08:25 “Blockchain technologie is een interessant, omdat het een inherent risicobeperkend fenomeen is.”
09:20 “De Nederlandse economische- en financiële journalistiek is heel oppervlakkig en gaat niet erg in de diepte.”
10:38 “China vind ik momenteel het enige land waarvan het leiderschap werkelijk blijk geeft van begrip wat er momenteel aan de orde is.”
13:40 “De Bush Administration heeft in die mierenhoop in het Midden-Oosten als het ware met een stok zitten prikken. Nu vluchten die mensen alle kanten op.
15:04 “Het ging er in het Midden-Oosten vooral om het veilig stellen van de toegang naar de oliebronnen. Maar ook het beeld waarbij Amerika haar wereldheerschappij opnieuw wil bevestigen.”
16:05 “Ik heb bij de Wereldbank vooral geholpen president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz eruit te werken. Hij was gewoonweg bezig dat instituut om zeep te helpen.
18:00 “Dick Cheney was de genius achter dat neoconservatief beleid. Ook Bush werd gebruikt door Cheney.
19:51 “De onrusten in Syrië zijn begonnen toen er overeenstemming was over een pijplijn tussen Iran over Syrisch grondgebied. Amerika is verslaafd aan een vijand.”
21:53 “De QE vertaald zich in het opblazen van prijzen van aandelen en obligaties. Ik denk dat er van fundamenteel herstel nog geen sprake is. Ik geloof dat het een illusie is.”
25:00 “De grootste weeffout is dat de niet financiële waarden geen prijs hebben; CO2 emissie, vervuiling van de wereldzeeën, de aantasting van dat dunne laagje aarde waarop wij ons voedsel produceren, enz.
32:45 “Angela Merkel deed haar oproep aan de vluchtelingen enerzijds vanuit sociaal gevoel, daarnaast vanuit de behoefte naar nieuwe arbeidskrachten.”
35:30 “Ik heb aarzelingen bij een overheid die geld creëert. Er moeten stevige garanties zijn. Wat de nationale banken nu doen geeft niet veel vertrouwen.’
36:50 “Geld als schuld, creëert de noodzaak om te groeien. De rijkste landen in de wereld hebben de meeste schuld. Die schuld niveaus zijn zo hoog geworden dat er niets meer bij kan. Schuldsanering zou een route kunnen zijn.”
39:33 NAGESPREK:
Filmpje General Wesley Clarck
42:28 “De kern van de Nederlandse buitenlandpolitiek is; eerst kijken wat Engeland en Amerika er van vinden om er achter aan te lopen. Ik vind dat we in dit land teveel met onze rug naar dit continent leven.”
44:55 “De kern is, dat Amerika niet wordt bestuurd door Washington maar door Wall Street!”
45:00 “Denken we nu werkelijk dat onze straaljager in Jordanië zouden staan en bommen afgooien als dat niet uiteindelijk om de olie begonnen was? Onze bommen stuurde daar nog meer mensen weg.”
45:50 “Ik ben tegen TIPP! Er wordt door grote bedrijven en Wall Street zodanig beïnvloed en gestuurd, dat ik het niet vertrouw. Onze democratieën dreigen tot op zekere hoogte nu corporaties te worden.”
49:50 EINDE
Help Café Weltschmerz met een donatie;
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.