Vlog; Marcel Crok en het onberekenbare klimaat (1)

Café Weltschmerz laat professionals aan het woord die met sterke argumenten discussies inhoudelijk kunnen voeden. "Klimaatsceptici" worden op dit moment op een fundamentalistische wijze monddood gemaakt. Dat lijkt ons niet in overeenstemming met een open samenleving. Juist die openheid is het streven van Café Weltschmerz.
Deze Vlog van Marcel Crok is de eerste uit een serie over het klimaat. 

Podcast

 

Een donatie aan Café Weltschmerz is een aandeel in een betere samenleving. Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Lees verder druk op "meer" knop

Marcel Crok (1971) studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden. In 1997 werd hij freelance wetenschapsjournalist na een stage bij het Chemisch Weekblad (tegenwoordig C2W). In 2001 werd hij redacteur bij Technologietijdschrift De Ingenieur en vanaf 2003 bij maandblad Natuurwetenschap & Techniek (NWT).

In februari 2005 publiceerde Crok in NWT een groot en kritisch verhaal over de hockeystickgrafiek (Engelse versie). Dit verhaal maakte veel reacties los en sindsdien volgt hij het klimaatdebat op de voet. Later dat jaar leverde het hockeystickverhaal hem de eerste Glazen Griffioen op, een aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschapsjournalisten.

Met het prijzengeld van de Glazen Griffioen en een bijdrage van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten werkte hij in de jaren 2008-2010 aan het boek De staat van het klimaat. In het boek onderzoekt hij of en zo ja hoe bewezen is dat CO2 schuldig is voor de recente opwarming op aarde en hoe gedegen het IPCC-rapport is. Van het boek zijn ongeveer 5000 exemplaren verkocht.

In 2012 vroeg het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) hem om het vijfde IPCC-rapport te reviewen. Daarnaast is Crok nauw betrokken bij het internationale discussieplatform www.climatedialogue.org. Dit platform is eveneens gefinancierd door het Ministerie van I&M.

SCHEMA'S

Untitled-1 copy

Untitled-2

3

4

Untitled-5

Untitled-6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.