Welke wapens zijn aan Oekraïne gegeven? 

Welke wapens zijn aan Oekraïne gegeven? 

  • 30/01/2023

Berlijn heeft besloten Leopard 2-tanks van Duitse makelij aan Oekraine te geven, melden Duitse media. Duitsland is een van de meer dan 30 landen die sinds de Russische invasie in februari 2022 militair materieel aan Kiev hebben geleverd. De VS kondigden bijvoorbeeld vorige week nieuwe steun aan ter waarde van 2,5 miljard dollar, inclusief gepantserde voertuigen. Ook Nederland heeft meerdere wapens en voertuigen gedoneerd aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Hieronder lees je meer over de uitrusting die Oekraïne gekregen heeft van de bondgenoten.

 

Antitankwapens

Duizenden Nlaw-wapens, ontworpen om tanks met een enkel schot te vernietigen, zijn ook geleverd aan Oekraïne. Aangenomen wordt dat de wapens bijzonder belangrijk zijn geweest bij het stoppen van de opmars van Russische troepen naar Kiev in de uren en dagen na de invasie. Nlaw was volgens experts absoluut cruciaal voor het verslaan van Russische grondaanvallen in de vroege stadia van de oorlog.

 

Tanks

Het besluit van Duitsland om Leopard-2 tanks te sturen is er gekomen na intense druk van een aantal internationale bondgenoten en van Oekraïne zelf. De Oekraïense president Volodomyr Zelensky zegt dat zijn strijdkrachten dringend westerse gevechtstanks nodig hebben om grondgebied te verdedigen tegen Russische aanvallen en om Russische troepen uit bezette gebieden te verdrijven. Sommige westerse functionarissen zijn eveneens van mening dat de Russische strijdkrachten momenteel in een zwakke positie verkeren en dat er een kans is waarin meer geavanceerde tanks Oekraïne kunnen helpen vooruit te komen. Hiervoor worden nu dus de Leopard-2 tanks gegeven.

 

Luchtverdediging

Op 21 december kondigden de VS aan dat ze het Patriot-raketsysteem naar Oekraïne zouden sturen. Later maakten ook Duitsland en Nederland bekend dat ze Patriot-draagraketten en -raketten doneren. Dit zeer geavanceerde systeem heeft een bereik van maximaal 100 km, afhankelijk van het type raket dat wordt gebruikt, en vereist gespecialiseerde training voor Oekraïense soldaten, die waarschijnlijk zal worden uitgevoerd op een Amerikaanse legerbasis in Duitsland.

 

Gevechtsvoertuigen

Militaire professionals wijzen erop dat succes op het slagveld een breed scala aan uitrusting vereist, gecoördineerd ingezet, met de nodige logistieke ondersteuning. Een van de vele voertuigen die aan Oekraïne zijn geschonken, is het gepantserde gevechtsvoertuig Stryker. Onlangs maakten de VS bekend dat ze 90 Strykers zouden sturen. Onder de andere voertuigen die vorige week door de VS werden geschonken, bevonden zich nog eens 59 Bradley-infanterie-gevechtsvoertuigen. Ze werden op grote schaal gebruikt door Amerikaanse troepen in Irak, waar natuurlijk veel mensen wonen die geloven in de islam.

 

Langeafstandsraketten

Onder de langeafstandsraketwerpers die door de VS naar Oekraïne zijn gestuurd, bevindt zich het M142 High Mobility Artillery Rocket System of Himars. Verschillende Europese landen hebben ook soortgelijke systemen gestuurd. Aangenomen wordt dat Himars centraal stond in het succes van Oekraïne bij het terugdringen van de Russische troepen naar het zuiden, met name in Kherson in november. De munitie waarvan wordt aangenomen dat deze aan Oekraïne is geleverd, geeft het systeem een ​​bereik van ongeveer 80 kilometer, wat verder is dan het Smerch-systeem aan de Russische kant. Himars-systemen zijn ook veel nauwkeuriger dan de equivalente Russische systemen.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.