Wetenschappers bouwen machine om ‘social distancing’ af te dwingen

Wetenschappers bouwen machine om ‘social distancing’ af te dwingen

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een robot gebouwd die CCTV-camera’s en warmtebeeldcamera’s gebruikt om te bepalen of mensen anderhalve meter uit elkaar blijven en of iemand in een groep mogelijk ‘ziek’ is. (Daily Mail)

De camera’s kunnen menigten in de gaten houden en kunnen detecteren wanneer twee mensen ’te lang’ bij elkaar in de buurt zijn geweest en daarmee coronamaatregelen hebben overtreden. Wanneer een overtreding wordt gedetecteerd, wordt een reactie van het systeem geactiveerd. Vervolgens kan dit systeem hen hierover ‘informeren’. Het team van onderzoekers zegt te hopen dat dit soort bewakingssystemen ‘gezondheidsfunctionarissen’ zal helpen bij het opsporen en onderdrukken van virussen zoals Covid-19.

Onderzoekers hebben hiernaast een nog complexere manier ontwikkeld om mensen eraan te herinneren zich aan de regels te houden. Een kleine robot, genaamd Frozone, uitgerust met camera’s, kan zichzelf naar de overtredende groep rijden. Frozone is zelfsturend en zodra het een groep vindt die de ‘protocollen’ overtreedt, zal Frozone de groep vertellen dat ze afstand van elkaar moeten nemen.

Onderzoekers hebben ook een manier gevonden om bepaalde groepen mensen in een gebied te clusteren voor contactopsporing. Het systeem kan onderscheid maken tussen interacties die door bestaande Covid-richtlijnen wel en niet als ‘nauwe contacten’ worden beschouwd. Twee mensen die bijvoorbeeld slechts langs elkaar lopen, zullen niet als nauw contact worden gezien, omdat hun interactie minimaal was. Als twee mensen echter langere tijd bij elkaar in de buurt zijn, ondanks dat ze in beweging blijven, zal Frozone hen als nauwe contacten beschouwen.

De vraag die hierbij gesteld kan worden is: Zou enig ‘voordeel’ van deze machine opwegen tegen het verliezen van burgerlijke vrijheid en privacy?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.