Wie komt, gaat en blijft op Twitter? ‘Een giftige mix die onze samenleving gijzelt’

Wie komt, gaat en blijft op Twitter? ‘Een giftige mix die onze samenleving gijzelt’

‘Deze geprogrammeerde polarisatie, de negatieve toon en het feit dat Twitter zo’n bepalende bron is voor de journalistiek, maakt het een giftige mix die onze samenleving gijzelt.’ Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken stopt met Twitter.

‘Hoe zie jij dit en waarom zit jij nog wel of juist niet op Twitter?’ vraagt ze haar volgers. Via het medium dat onlangs is gekocht door Elon Musk zal dat (binnenkort) niet meer mogelijk zijn, maar via andere social media platforms kan het nog wel. ‘Weet me daar te vinden als je in contact wilt komen,’ schrijft ze.

Uitsluiting

Twitteraar ‘Jenny Le Large’ reageert via journaliste Marianne Zwagerman aan het hoofdredactioneel commentaar van De Telegraaf van 17 november met als kop: ‘Uitsluiten onwelgevallige opvattingen is zwaktebod, zeker voor D66.’

Signatuur

Is dat wat er aan de hand is? Kan Van Ginneken het voor haar onwelgevallig commentaar niet meer aan? Is het de streep door de rekening van links en politiek correct, zoals veel commentatoren de overname van Musk zien, die Van Ginneken deed besluiten het social media platform te verlaten? Zien we haar binnenkort ook op Mastodon, net als Jesse Klaver?

Persoonlijk?

Of had ze simpelweg geen zin meer in de haat die ze over zich heen kreeg, en zag ze dat het door haar waargenomen gebrek aan nuance en diepgang ten koste ging van haar werk als Tweede Kamerlid?

Ze plaatste zelf een ‘bloemlezing’ van de berichten die haar ten deel vielen. Sommigen hadden het gemunt op haar geslachtsverandering. In haar brief heeft ze het over polarisatie die vanuit een commercieel platform het maatschappelijk debat is gaan bepalen.

Jouw mening

Het Tweede Kamerlid vraagt om jouw mening met betrekking tot het social medium en het maatschappelijk debat: ‘Hoe zie jij dit en waarom zit jij nog wel of juist niet op Twitter?Wat vind jij?’ Café Weltschmerz voegt er nog een vraag aan toe: denk je dat Twitter ten goede of ten kwade zal veranderen nu Musk aan het roer staat? Is er überhaupt al een nieuwe wind merkbaar? Laat het weten in de comments.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.