Zelensky ontneemt Oekraïens staatsburgerschap van oppositieleider

Zelensky ontneemt Oekraïens staatsburgerschap van oppositieleider

President Vladimir Zelensky heeft aangekondigd dat de Oekraïense paspoorten van Viktor Medvedchuk, de leider van de verboden partij Opposition Platform – For Life, en verschillende andere huidige en voormalige parlementsleden van de oppositie zijn ingetrokken.

Medvedchuk, Andrey Derkach, Taras Kozak en Renat Kuzmin zijn ontdaan van hun Oekraïense staatsburgerschap op basis van het materiaal dat is opgesteld door de veiligheidsdienst (SBU) van het land en de migratieautoriteiten, en in overeenstemming met de grondwet, zei Zelensky dinsdag.

“Als de parlementariër ervoor kiest om niet het volk van Oekraïne te dienen, maar de moordenaars die naar Oekraïne kwamen, dan zullen we dienovereenkomstig handelen”, legde hij uit, waarmee hij suggereerde dat de politici die van hun staatsburgerschap waren beroofd, met Rusland hadden samengewerkt.

“Dit zal niet de laatste keer zijn dat dergelijke beslissingen worden genomen. De speciale diensten werken”, voegde Zelensky eraan toe.

Alle gesanctioneerde personen verlieten Oekraïne te midden van hardhandig optreden tegen de oppositie door de regering van Zelensky na de Russische militaire operatie in het land, die in februari vorig jaar begon.

Medvedchuk bracht maanden door in detentie in Oekraïne nadat hij in april was gearresteerd, kort nadat zijn partij – de op een na grootste van het land – als illegaal werd bestempeld, samen met een tiental andere groepen die tegen de autoriteiten in Kiev waren.

De 68-jarige was eerder beschuldigd van verraad wegens zijn vermeende collaboratie met Rusland. Derkach, Kozak en Kuzmin hebben allemaal met soortgelijke beschuldigingen te maken gehad.

Medvedchuks tegenstanders beschuldigen hem ervan een pro-Russische politicus te zijn, wat hij ontkent. De Russische president Vladimir Poetin heeft hem eerder een ‘Oekraïense nationalist’ genoemd.

Medvedchuk werd in september vrijgelaten als onderdeel van een grote gevangenenuitwisseling tussen Kiev en Moskou. Door de ruil keerden ook 55 Russische en Donbass-soldaten terug naar huis, waar Oekraïne 150 van haar troepen terugkreeg, waaronder veel strijders van het beruchte nationalistische Azov-bataljon, dat zich overgaf aan de Russische strijdkrachten tijdens de slag om Marioepol.

In voorgaande jaren speelde Medvedchuk zelf een actieve rol bij het organiseren van gevangenenuitwisselingen tussen Oekraïne en de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk.

Mediaberichten beweerden vorige week dat Zelensky in december het staatsburgerschap van 13 priesters van de canonieke Orthodoxe Kerk van Oekraïne (UOC) had ingetrokken. De kerk was ondergeschikt geweest aan het Patriarchaat van Moskou.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.