Grote vrijheidsdemo Brussel: media richten zich op kleine groep relschoppers

Grote vrijheidsdemo Brussel: media richten zich op kleine groep relschoppers

Duizenden mensen demonstreerden zondag in Brussel tegen het coronabeleid en kwamen op voor vrijheid, democratie en mensenrechten. Hoewel de mars in eerste instantie vreedzaam verliep werd het later ontsierd door rellen. De niet aan de demonstratie gerelateerde Antifa-beweging lijkt daarvoor (voor het grootste deel) verantwoordelijk.

Er kwamen veel mensen op de internationale demonstratie af in het hart van de Europese politiek. Grote initiatiefnemer was Europeans United, dat naar eigen zeggen met meer dan 560 Europese organisaties had verenigd. Daarnaast kwamen veel mensen op eigen gelegenheid en persoonlijke titel naar de bijeenkomst.

Vele beelden laten zien hoe een grote mensenmassa (de NOS spreekt van 50.000, organisator Alexander Ehrlich van meer dan een half miljoen) zingt, leuzen scandeert, muziek maakt of juist in stilte rustig door de straten loopt. Ze spraken zich uit tegen de invoering van het QR-beleid en de trend naar een digitale identiteit voor Europese burgers. Het doel was echter ook positief gericht. Zoals rechtsfilosoof Raisa Blommestijn schrijft op Twitter: ‘vooral voor vrijheid.’

Geweldsframe

In de berichtgeving in België en Nederland is de positieve benadering echter vaak naar de achtergrond gedrukt. Zo luidt de titel van het artikel van de NOS: ‘Vijftien gewonden, zeker zeventig arrestaties bij coronaprotest in Brussel.’ Ook de Belgische VRT focust op het geweld: ‘Meer dan 230 mensen opgepakt, geweld tegen politie scherp veroordeeld.’ In gesprek met verslaggever Steven Decraene zegt de interviewster van VRT: ‘Je hebt de hele middag de betoging gevolgd en je hebt vooral de rellen gevolgd (cursief van de redactie). Hoe is de situatie nu?’

Antifa

Interessant is dat Decraene de ‘Franse Antifa‘ met naam en toenaam aanwijst, ‘die begon met relschoppen.’ Belangwekkend omdat daarmee de mensen die tegen het coronabeleid demonstreerden en voor hun rechten opkwamen, niet op een hoop worden geveegd met groeperingen en individuen die zich hebben misdragen.

Hieronder een fragment van advocaat Bart Maes. Hij was aanwezig in Brussel en noemt Antifa ‘antifatuig’. Hij zag het resultaat van de vernielingen en merkte op: ‘het leek wel een oorlogsgebied.’

‘Klassiek antivax’

Decraene zegt dat ‘de relschoppers het verstoord hebben voor al die tienduizenden die vreedzaam stonden te luisteren naar speeches.’ Dat nuanceert het beeld van de manifestatie aan de ene kant. Aan de andere kant linkt de VRT naar een eigen artikel over de sprekers die worden neergezet als ‘controversieel’. Het plaatst ze in een spectrum ‘van klassiek antivax tot complottheorieën uit de kring van Bobby Kennedy Jr.’

Waar moeten we die demonstranten nu plaatsen? Zijn ze extreemlinks (in naam geldt dat voor de Antifa) of hebben ze daar banden mee? Zijn ze nauw verbonden aan extreemrechts, zoals de Belgische viroloog Marc van Ranst opmerkt in zijn tweet?

P.S. Voor het artikel ging de VRT ook ten rade bij het Nederlandse tv-programma Pointer. Blckbx noemt het een ‘dieptepunt van de publieke omroep.’ De redactie van de KRO-NCRV productie lijkt in haar bijdrage voort te borduren op een eerdere uitzending die het maakte over ‘het netwerk rond complotdenkers’. Die uitzending leidde destijds tot een klacht van Gezond Verstand, Karel Beckman en Café Weltschmerz bij de Raad voor Journalistiek (en werd deels gegrond verklaard).

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.