Jordan Peterson na schorsing op Twitter: liever dood dan dat ik ‘hatelijke tweet’ verwijder”

Jordan Peterson na schorsing op Twitter: liever dood dan dat ik ‘hatelijke tweet’ verwijder”

Jordan Peterson is verbannen van Twitter na een ‘hatelijke post’ op het platform. De straf op zich is discutabel, maar wat wat volgt lijkt verdacht veel op Guilty by association: ‘Dave Rubin is nu geschorst vanwege een bericht over de verbanning van Jordan Peterson.’

Eind juni werd duidelijk dat Twitter het account van Peterson had geschorst vanwege het overtreden van de eigen gedragsregels. De psycholoog reageerde via het platform op een uitspraak van Elliot Page, een actrice die tot voor kort nog door het leven ging als Ellen Page. De transgender liet weten dat ze trots was op haar rol als trans in de t.v.-serie Umbrella Academy. Peterson: ‘Weet je nog dat trots een zonde was? En Ellen Page heeft net haar borsten weg laten halen door een criminele arts.’

De ‘haat’ van het bericht zit hem niet in de kritiek op het dwepen met morele superioriteit op basis van geslacht of seksuele voorkeur. Want dat is iets wat de Canadese spreker en schrijver herhaaldelijk naar voren brengt: wie zich laat voorstaan op tolerantie of progressieve denkbeelden, doet vaak niets anders dan een gratis (gratuit) wit moreel voetje halen. Peterson heeft het dus over trots als zonde met (psychologische) consequenties: hoogmoed komt voor de val.

Deadnaming

Nee, Peterson maakte zich zelf schuldig aan een andere zonde. Hij noemde een transgender bij de naam die hij/zij voor de transformatie droeg. Had het bovendien over ‘haar’ borsten. Wikipedia omschrijft het fenomeen op een pagina die is aangemaakt onder de naam ‘deadnaming.’ (Is hier al een Nederlandse term voor? Wie het weet, mag een bericht achterlaten, red.) Het gaat volgens de online encyclopedie om ‘een poging iemands genderidentiteit te ontkennen, belachelijk te maken of onderuit te halen.’

Twitter blokkeerde Petersons account. Indien hij de tweet zou verwijderen, zou hij weer verder mogen babbelen in het platform dat steeds meer onder vuur ligt vanwege diens huisregels en de arbitraire handhaving daarvan. In reactie daarop zei de Canadees in een speciaal aan de kwestie gewijde videoboodschap (na 50 seconden): “Ik ga nog liever dood.”

Negatieve publiciteit

Iedere dag schorst Twitter de accounts van gebruikers. Dag na dag verwijderen gebruikers op hun beurt hun berichten op Twitter ter behoud van hun account. Business As Usual. Wanneer mensen van naam en faam zoals Robert Malone echter aan de beurt zijn, levert dat veel negatieve publiciteit op. Petersons dochter Mikhaila- ook een groot bereik via (social) media, zie haar post hierboven- verspreidde het nieuws. Politiek commentator Ben Shapiro gaf er ruchtbaarheid aan.

Comedian en podcaster Dave Rubin maakte er melding van. ‘De waanzin gaat door op Twitter,’ schreef Rubin. ‘Jordan Peterson is geschorst vanwege zijn tweet over Ellen Page.’ Let op, hij schrijft Ellen en niet Elliot. Hij vervolgt: ‘Hij vertelde me net dat hij de tweet nooit zal verwijderen.’ Ook Rubin werd geschorst.

‘Steeds dommer’

Ben Shapiro plaatste nog een tekst van Rubin naast het screenshot van de boodschap op Twitter: ‘Jullie kunnen me ondertussen vinden op therubinreport.locals.com.’ Twitter is machtig, twitter is groot, maar het is niet het enige social media platform. Locals is een community-mediaplatform dat een paar maanden geleden een samenwerking aanging met videoverzamelplaats Rumble.

Rond de jaarwisseling werd het profiel van dr. Robert Malone verwijderd van Twitter. Podcastgastheer Joe Rogan meldde als reactie daarop dat hij een account had aangemaakt op GETTR: ‘Voor het geval de shit op Twitter steeds dommer wordt, heb ik hier alvast een plekje. Hoera!’ Het is de (tijdelijke) schorsing van Peterson, de verbanning van Rubin en vele anderen die ervoor zorgen dat andere platforms zullen groeien. Het is nog niet duidelijk zichtbaar, en het zal lang duren voordat Big Tech weer Small Tech wordt, maar onder de oppervlakte borrelt er van alles.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.