Lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk: miljoenen mensen worden ‘opgesloten’

Lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk: miljoenen mensen worden ‘opgesloten’

Oostenrijk is slechts enkele dagen verwijderd van het opsluiten van miljoenen mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19, omdat volgens de plaatselijke autoriteiten de dagelijkse infecties een ‘recordhoogte’ zouden hebben bereikt.

De lockdown gaat alleen voor ongevaccineerden gelden, om zo met ‘sterkere prikkels’ deze mensen aan te zetten tot inenting. ‘Opper-Oostenrijkers’ die het vaccin niet hebben ingenomen, mogen vanaf maandag alleen het huis uit om te werken en om essentiële goederen te kopen, zeiden verschillende lokale kranten donderdag, daarbij verwijzend naar staatsleider Thomas Stelzer. De nationale Covid-taskforce heeft ook een soortgelijke maatregel aanbevolen voor Salzburg.

In het buurland Italië leidde dezelfde maatregelen vorige maand tot protesten, nadat werknemers verplicht waren om een ​​vaccinatiebewijs te tonen. De vertrekkende Tsjechische regering overweegt ook een plan om de toegang tot sommige evenementen te verbieden voor mensen die niet zijn gevaccineerd.

De regio ‘Opper-Oostenrijk’, gelegen tussen de Duitse en Tsjechische grens, heeft met 60% het laagste vaccinatiepercentage van het land. Met de strenge lockdown voor ongevaccineerden wordt de eerste keer gebruik gemaakt van het hoogste ‘waarschuwingsniveau’ in Oostenrijk. Dit zou gebeuren op basis van de bezetting van de intensive care.

“Op de intensive care wordt het steeds drukker”, waarschuwde bondskanselier Alexander Schallenberg vandaag.
De ‘conservatieve’ regering waar hij deel van uit maakt heeft nu bepaald dat het niet-gevaccineerde mensen zal weren uit restaurants, theaters, skiliften en aanbieders van “diensten dicht bij het lichaam”, zoals kappers.

Volgens gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft Oostenrijk de laagste vaccinatiegraad van alle West-Europese landen, afgezien van het kleine Liechtenstein. Ongeveer 65% van de Oostenrijkse bevolking is volledig ingeënt tegen het coronavirus, blijkt uit nationale statistieken. Veel Oostenrijkers staan ​​sceptisch tegenover vaccinaties, een mening die wordt aangemoedigd door een partij die door de mainstream media veelal wordt aangeduid als ‘de extreemrechtse Vrijheidspartij’, dit is de op twee na grootste partij in het parlement.

Volgens een in september overeengekomen stapsgewijs regeringsplan zullen, zodra 30% van de bedden op de intensive care bezet is door Covid-19-patiënten, mensen die niet tegen het coronavirus zijn ingeënt, worden afgesloten van de samenleving, met beperkingen op hun dagelijkse bewegingen. Het huidige IC-niveau is 20%.

“Volgens het stappenplan hebben we eigenlijk nog maar enkele dagen voordat we de lockdown voor niet-gevaccineerde mensen moeten invoeren”, vertelde Schallenberg aan de media, eraan toevoegend dat de Oostenrijkse vaccinatiegraad “beschamend laag” zou zijn.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.