‘Oekraïne moet alle wapens krijgen die het nodig heeft’ – Von der Leyen tijdens WEF 2023

‘Oekraïne moet alle wapens krijgen die het nodig heeft’ – Von der Leyen tijdens WEF 2023

‘Het Westen zou Oekraïne moeten voorzien van alle wapens die het nodig heeft, inclusief geavanceerde systemen, voor gebruik in haar conflict met Rusland’, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Tijdens haar interview met CNN aan de zijlijn van het World Economic Forum in Davos op dinsdag, werd Von der Leyen gevraagd of ze vond dat Duitsland de regering van Kiev moest voorzien van haar Leopard 2-tanks.

“Zoals u weet, bezit de EU geen militaire capaciteit, maar ik heb vanaf het begin van deze gruwelijke oorlog gezegd dat Oekraïne alle militaire uitrusting moet krijgen die het nodig heeft en aankan, en dit omvat ook de geavanceerde systemen, ” antwoordde ze.

Nu de bondgenoten van Oekraïne elkaar vrijdag ontmoeten op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein, sprak het hoofd van de uitvoerende arm van de EU de hoop uit dat “er een grote stap voorwaarts zal worden gezet en dat het zo noodzakelijke besluit [om Leopard 2-tanks te leveren] wordt genomen.”

Von der Leyen, die tussen 2013 en 2019 de Duitse minister van Defensie was, voegde eraan toe dat “Oekraïne ook zegt dat het veel steun heeft gekregen en dat is goed, maar we moeten daarin een stap verder gaan.”

Op de vraag of ze er bij de Duitse bondkanselier Olaf Scholz op aan zou dringen om tanks aan Kiev te leveren, zei de EU-chef dat ze de staatsleiders niet hoeft te overtuigen, omdat ze de situatie zelf goed kennen.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei in reactie op de verklaring van Von der Leyen met een korte post op Telegram. “Het hoofd van de Europese Commissie, Von der Leyen, heeft erop aangedrongen Oekraïne elk wapen te geven dat het aankan.” “Bedoelde zij ook kernwapens?”

Eerder deze week bevestigde het VK dat het 14 van zijn Challenger 2-tanks naar Oekraïne zou sturen, terwijl Polen en Finland gretigheid uitten om in Duitsland Leopard 2-tanks uit hun eigen voorraad aan Kiev te leveren. Voor een dergelijke stap is de vergunning van Berlijn vereist, waarbij Warschau en enkele andere Europese hoofdsteden druk moeten uitoefenen op de Duitse troepen om de leveringen goed te keuren en ook hun eigen tanks te bevoorraden.

In een reactie op de mogelijke levering van Leopards- en Challenger 2-tanks aan Oekraïne, zei perssecretaris van het Kremlin, Dmitry Peskov, maandag dat de “tanks kunnen branden en dat ze zullen branden zoals de rest [van de wapens].”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.