Ongevaccineerde tennisser Novak Djokovic mag meedoen aan Australian Open. Voor wie is dat eigenlijk goed nieuws?

Ongevaccineerde tennisser Novak Djokovic mag meedoen aan Australian Open. Voor wie is dat eigenlijk goed nieuws?

Tennisser Novak Djokovic zal meedoen aan de Australian Open. Het was de vraag of de nummer één zou deelnemen aan het tennistoernooi vanwege de verplichte vaccinatie van spelers. De organisatie geeft hem echter een vrijstelling.

In de aanloop naar het toernooi liet de Serviër aanvankelijk in het midden of hij wel of niet gevaccineerd was. Hij vond dat  ieders eigen keus en bovendien een privé aangelegenheid. Het zorgde ervoor dat het merendeel van de pers aannam dat hij niet gevaccineerd was, wat hem soms niet in dank werd afgenomen. Tennismagazine Tennis 365 kopte een maand geleden: ‘Novak Djokovic wordt mogelijk een anti-vaxx poster boy.’

Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de definitieve spelerslijst van de Australian Open, een van de vier belangrijkste tennistoernooien van het jaar. Alle deelnemers en medewerkers rond de competitie moesten gevaccineerd zijn voor corona. Wat zou Djokovic doen?

‘We zullen het moeten afwachten’, zei Djokovic eind november. Nu weet de wereld het. Ja, hij mag meedoen aan het tennisevenement aan de andere kant van de wereld. Vanwege een uitzonderingspositie. Vorige week meldde toernooidirecteur Graig Tiley al dat een aantal spelers een uitzonderingspositie hebben bemachtigd. Het is onduidelijk op basis waarvan de 34-jarige een uitzondering krijgt, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de status van de negenvoudig toernooiwinnaar een rol heeft gespeeld bij de beslissing.

Goed nieuws?

Veel tennis- en sportfans zijn blij met de deelname van Djokovic. Hij kan in Australië zijn 21e grand slam titel  (verwijzend naar de vier meest prestigieuze tenniskampioenschappen van het jaar, red.) bijschrijven. Daarmee zou hij eeuwige rivalen Roger Federer en Rafael Nadal voorbijstreven.

Anderen zijn teleurgesteld. Zij vinden dat de tennisser voet bij stuk had moeten houden en om principiële redenen niet had moeten deelnemen. Australië staat bekend om zijn strikte coronabeleid en de vaccinatieregel paste in dat plaatje. Door niet deel te nemen had hij een statement kunnen maken en op kunnen komen voor iedereen die geen (tennis)superster is, menen ze.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.