Studie onthult: rechtssysteem in Duitsland nog decennia lang na oorlog bemand door Nazi’s

Studie onthult: rechtssysteem in Duitsland nog decennia lang na oorlog bemand door Nazi’s

Uit een officieel onderzoek is gebleken dat het Duitse rechtssysteem na de Tweede Wereldoorlog nog decennialang was bemand door voormalige nazi’s. Op een gegeven moment waren zelfs drie van de vier topfunctionarissen bij het parket voormalige partijleden.

Het 600 pagina’s tellende rapport, dat donderdag werd vrijgegeven, is samengesteld door historicus Friedrich Kiessling en jurist Christoph Safferling, en beslaat de periode van de Koude Oorlog van het begin van de jaren vijftig tot 1974. Het werk werd uitgevoerd in opdracht van het federale parket.

De onderzoekers ontdekten dat op een zeker moment in de jaren vijftig ongeveer drie op de vier topfunctionarissen van het federaal parket lid waren van de nazi-partij. Het duurde tot 1972 voordat voormalige nazi’s in het parket niet meer in de meerderheid waren en tot 1992 voordat het rechtssysteem volledig was gezuiverd van ex-leden van de fascistische partij.

“Er was geen breuk, laat staan ​​een bewuste breuk, met het nazi-verleden”, aldus de onderzoekers over de situatie.

Staatssecretaris van het ministerie van Justitie Margaretha Sudhof presenteerde de bevindingen van het onderzoek en zei dat het land “lang blind is gebleven” voor de aanwezigheid van ex-nazi’s op hoge posities na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

“Op het eerste gezicht waren het zeer bekwame advocaten… maar tegen de achtergrond van de doodvonnissen en rassenwetten waarbij ze betrokken waren, kwam dat in een ander licht te staan”, merkte Sudhof op.

In een verklaring over de publicatie van het onderzoek zei minister van Justitie Christine Lambrecht dat ze verheugd was over “het feit dat het federaal parket ook worstelt met zijn bewogen verleden en meer licht werpt op zijn eigen nazi-verwikkelingen in de naoorlogse periode.”

Het federaal parket is de hoogste openbare aanklager van Duitsland en is verantwoordelijk voor het vervolgen van degenen die het internationaal recht schenden en vermeende misdaden begaan met betrekking tot de staatsveiligheid.

De laatste studie volgt op een eerder officieel rapport dat in 2016 werd gepubliceerd, waarin stond dat in 1957 – meer dan tien jaar na het einde van de oorlog – 77% van de hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie voormalige nazi’s waren. Op het moment van die publicatie verklaarde de toenmalige minister van Justitie Heiko Maas dat de “advocaten uit het nazi-tijdperk verder gingen met het verdoezelen van oud onrecht in plaats van het bloot te leggen, en daardoor nieuw onrecht creëerden.”

Tussen 1949 en 1973 waren 90 van de 170 rechters en advocaten van het West-Duitse ministerie van Justitie ex-leden van de nazi-partij, zo blijkt uit hetzelfde, officiële onderzoek van Heiko Maas.

Van die 90 waren er minstens 34 lid van de SA, de oorspronkelijke paramilitaire vleugel van de nazi-partij. De SA speelde een belangrijke rol bij het aan de macht komen van Adolf Hitler en was verantwoordelijk voor de misdaden die begaan zijn tijdens de Kristallnacht van 1938, ook bekend als de Nacht van Gebroken Glas, waarbij meer dan 90 Joden werden vermoord.

Veel van de rechters waren ook lid van de speciale nazi-tribunalen die buiten het gewone rechtssysteem opereerden. Deze werden door de nazi’s gebruikt om standrechtelijke executies uit te voeren en afwijkende meningen te bestrijden, aldus de voormalige minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.