Top 10 ‘complottheorieën’ die waar bleken te zijn in 2022

Top 10 ‘complottheorieën’ die waar bleken te zijn in 2022

De afgelopen jaren is de betekenis van de termen ‘complottheorie’ en ‘complottheoretici’ drastisch veranderd. COVID-19 luidde een ongekend tijdperk in, een kenmerk daarvan was het bestempelen van degenen die het officiële verhaal in twijfel trokken als ‘kwakzalvers’ en ‘complottheoretici’ met een ‘ongezonde geest’.

De mate waarin dit werd gedaan, voornamelijk door de reguliere media, begon echter averechts te werken toen veel zogenaamde complottheorieën werkelijkheid bleken te zijn. Dit artikel kijkt naar de belangrijkste nieuwsverhalen in 2022 die door de reguliere media werden verspreid als samenzweringstheorieën, waarvan de tijd onthulde dat het in plaats daarvan keiharde waarheden waren, variërend van het onderdrukken en verdraaien van COVID-gerelateerde waarheden tot Twitter-censuur.

De reguliere media gebruikten deze nieuwsverhalen als complottheorieën, maar ze bleken waar te zijn

 

Politiek commentator Kim Iversen besprak de belangrijkste nieuwsverhalen van 2022 die volgens haar door de reguliere media als samenzweringstheorieën werden genoemd “gewoon omdat ze iets zeiden dat indruiste tegen de gevestigde liberale orthodoxie” – zie video onderaan de pagina.

In een recente aflevering van “The Kim Iversen Show“, besprak politiek commentator Kim Iversen de top 10 verhalen in 2022 die volgens haar door de reguliere media werden verspreid als “complottheorieën” – maar toch waar bleken te zijn.

Iversen zei dat het label van samenzweringstheoreticus gewoonlijk werd gegeven “aan dingen die iets te zeggen dat indruiste tegen de gevestigde liberale orthodoxie – niet omdat het kwakzalverij was die geworteld was in onwaarheden.” “De realiteit is dat zoveel theorieën waarvan ze [de reguliere media] beweren dat het ‘complottheorieën’ zijn, echt waar zijn”, zei Iversen, eraan toevoegend:

“Elke keer dat iemand wordt bestempeld als een complottheoreticus, kan het gewoon betekenen dat het tijd is om daadwerkelijk te onderzoeken en wat dieper te kijken naar wat ze ook beweren, omdat complottheoretici tegenwoordig zo vaak helemaal geen complottheoretici zijn. Het zijn waarheidsvertellers – feitenvertellers, onderzoekers – en ze verbinden de punten en krijgen veel dingen goed.

“Misschien kunnen we een nieuwjaarsresolutie creëren om van 2023 het jaar van de waarheid te maken”, stelde ze voor.

Hier zijn enkele van de nieuwsverhalen die Iversen uitlichtte als voorbeelden van de mainstream media die fictie met waarheid vermengen:

Volgens de media, zei Iversen, was het Trucker Freedom Convoy “slechts een stel racistische rechtse terroristen uit Texas” en was het protest “gevuld met een stel Trump-liefhebbende blanke supremacisten”.
“In werkelijkheid,” zei ze, “ging het project over het stopzetten van vaccinmandaten.

Iversen wees er ook op dat de beweging begon in Canada – “waar mensen niet eens op Trump kunnen stemmen” – en voornamelijk werd georganiseerd door een vrouw, en brede steun kreeg van mensen van alle politieke overtuigingen.

De Twitter-files onthulden dat “shadow banning” en andere censuurtactieken complotfeiten waren, geen complottheorieën.Iversen liet een videoclip zien van Twitter-CEO Elon Musk waarin hij opmerkte dat tot nu toe alle ‘complottheorieën’ die mensen over Twitter hadden, waar bleken te zijn – ‘zo niet meer waar dan mensen dachten’.

Mensen die in 2020 zeiden dat de COVID-19-lockdowns en -mandaten “de structuur van de Amerikaanse vrijheid zouden veranderen door een ongekende surveillancestaat in te luiden”, werden door de media bestempeld als complottheoretici, zei Iversen.Maar nu, zo wees Iversen erop, rapporteren de reguliere media – zoals The Associated Press:

Aan het begin van de ‘pandemie’, toen dr. Geert Vanden Bossche waarschuwde dat onvolmaakte en te veel gebruikte vaccins tot gevaarlijke virale mutaties konden leiden, werd het idee zwaar gecensureerd op sociale media en werd Vanden Bossche een kwakzalver genoemd, zei Iversen. Nu wordt het idee echter overgenomen door het reguliere nieuws, zei Iversen, verwijzend naar een opiniestuk van 1 januari in de Wall Street Journal waarin wordt gevraagd of vaccins nieuwe COVID-19-varianten aanwakkeren.

“Twee jaar geleden kon je deze vraag niet stellen”, voegde Iversen eraan toe.

De COVID-19-laboratoriumlektheorie was geen complottheorie.
Iversen wees erop dat het idee dat COVID-19 in een laboratorium zou kunnen zijn ontstaan, zwaar werd verguisd en gecensureerd, maar nu is er een “legitieme discussie” over een mogelijk laboratoriumlek dat de pandemie veroorzaakt.

“Niet dat we de waarheid snel zullen ontdekken”, voegde ze eraan toe, “maar desalniettemin werden de zogenaamde ‘complottheoretici’ opnieuw in het gelijk gesteld.”

De reguliere media brachten het verhaal naar voren dat de COVID-19-vaccins veilig en effectief waren met slechts kleine bijwerkingen en dat iedereen die anders dacht, belachelijk werd gemaakt en als een paria van de samenleving werd beschouwd, zei Iversen. Nu valt echter niet te ontkennen dat er ernstige bijwerkingen zijn, zei ze.

Big Pharma heeft nu toegegeven, benadrukte ze, dat hun COVID-19-vaccins ernstige bloedstolsels kunnen veroorzaken, dat ze de overdracht niet stoppen en dat ze “binnen enkele maanden uitgewerkt zijn”.

Iversen eindigde met “de grote kahuna” van vermeende “complottheorieën” door te beweren dat de moord op president John F. Kennedy waarschijnlijk niet is gepleegd door een “eenzame gekke schutter”, zoals de afgelopen 60 jaar is verspreid.

“Een schat aan vrijgegeven documenten wijst op een veel gecompliceerdere realiteit, waaronder de waarschijnlijke betrokkenheid van de CIA”, zei Iversen.

Iversen suggereerde dat mensen het als een “ereteken” zouden moeten beschouwen om ooit een “complottheoreticus” te zijn genoemd, eraan toevoegend dat mensen op Twitter nu zeggen dat als “ze je een ‘complottheoreticus’ noemen, ze eigenlijk ‘spoiler alert’ zouden moeten zeggen.

“Dat is echt een veel meer geschikt label voor dit soort berichten,” zei ze.

Bekijk hier het fragment:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.