1984 in 2022: ‘Ministerie van Waarheid’ gaat waken over Amerika

1984 in 2022: ‘Ministerie van Waarheid’ gaat waken over Amerika

De binnenlandse veiligheidsdienst van Amerika (Department of Homeland Security, DHS) heeft een Bestuur van Desinformatie opgezet. Officieel om het volk te behoeden voor misleidende informatie. Maar zijn de mensen die het geheel moeten uitvoeren en overzien betrouwbaar? ‘Het zijn getrainde carrière-leugenaars belast met het verzinnen en verspreiden van desinformatie.’

Veel Amerikanen vrezen voor een tiranniek controle-instrument van de overheid, dat de zittende Democratische macht moet dienen. Naast informatie die in het nadeel van de Democratische Partij kan uitvallen, richt het Bestuur van Desinformatie zich met name op Rusland. Dat zeggen tegenstanders althans. Een actieve Amerikaanse inmenging in de oorlog in Oekraïne kan wel wat meer binnenlandse steun gebruiken.

Ministerie van Waarheid

Het Ministerie van Waarheid, wordt de nieuwe landelijke organisatie door velen genoemd. Uiteraard is dat een verwijzing naar George Orwells dystopische roman ‘1984’. Wie bepaalt wat iemand mag zeggen? Wat vandaag als een leugen of complottheorie wordt gepresenteerd, blijkt morgen maar al te vaak waar te zijn. De ‘complotgeruchten’ over de laptop van Joe Bidens zoon, Hunter Biden, waren voor Nina Jankowicz tot voor kort nog een sprookje. Laat deze ‘expert in Russische desinformatie’ het hoofd van ‘het Ministerie van Waarheid’ zijn.

Eind januari van dit jaar besloot Twitter de tweets aangaande de verkiezingen van 2020 niet langer te monitoren. Het ging om allerlei berichten over verkiezingsfraude en de manier waarop Trump naar verluidt verlenging van het presidentschap was ontnomen. Dat vond ze ‘verbijsterend,’ liet ze via Twitter weten, ‘gezien de lange termijnschade van deze leugens voor onze democratie.’ Ze voegde daaraan toe: ‘Dit zeg ik over buitenlandse desinformatie en het geldt ook voor binnenlandse desinformatie.’ Veel mensen vielen vooral vanwege haar laatste bijdrage over haar heen: ‘Verkiezingen zijn geen eindpunt. Ze zijn een keerpunt. Verkiezingen moeten dat weergeven.’ Wat bedoelde ze precies met deze cryptische woorden?

 

Veiligheid

Homeland Security zelf houdt het meer op een taak van de overheid om de bevolking te beschermen tegen desinformatie. Wanneer dat niet in goede banen wordt geleid, kunnen vijanden het Amerikaanse  volk raken. ‘Desinformatie, ofwel valse informatie die opzettelijk wordt verspreid met de bedoeling om te misleiden of te misleiden, kan vele vormen aannemen. Als het gaat om het werk van DHS, is het ministerie gericht op desinformatie die de veiligheid van het Amerikaanse volk bedreigt.

Dat is inclusief desinformatie van bijvoorbeeld Rusland, China en Iran, of andere tegenstanders.’ Aldus het statement van DHS. Ook  transnationale criminele organisaties en mensensmokkelorganisaties behoren tot potentiële vijanden: ‘Dergelijke kwaadwillende actoren verspreiden vaak desinformatie om kwetsbare personen en het Amerikaanse publiek uit te buiten. Dat doen ze ook tijdens nationale noodsituaties.’

 

Feit en fictie

Journalist Glenn Greenwald (van hem het citaat in de inleiding) drukt zich minder neutraal uit over Homeland Security en Jankowicz: ‘Wie de bevoegdheid heeft om te bepalen wat wel en niet onder het toepassingsgebied van die elastische, vage en slecht gedefinieerde term desinformatie valt, heeft een immense macht. De macht om te controleren tot welke informatie mensen over de hele wereld toegang hebben, en omgekeerd welke informatie verboden is.

Dat maakt het zo verontrustend dat Homeland Security deze macht zojuist voor zichzelf heeft gegrepen. Een bureau met een lange geschiedenis van liegen, gerund door desinformatie agenten die hun leven lang in het vak zitten. Dat heeft zojuist een bestuur opgericht om deze officiële decreten uit te vaardigen.’ Het klinkt allemaal erg sinister, en tegelijkertijd heeft het geheel iets zo absurds dat het komisch wordt. Greenwald sluit af met: ‘Allemaal onder toezicht van een persoon (Jankowicz, red.) die zo partijdig en ideologisch gemotiveerd is dat het moeilijk is om haar serieus te nemen.’

Zou het kunnen dat de nieuwe topfunctie expres wordt bekleed door iemand die al zingend het nut van desinformatie-opsporing bezingt? Fictie heeft de werkelijkheid allang ingehaald. Dat is goed te zien in onderstaande TikTok bijdrage.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.