Polexit? Poolse rechter plaatst nationaal recht boven Europees recht

Polexit? Poolse rechter plaatst nationaal recht boven Europees recht

De vraag rijst of de Poolse regering de eventuele consequenties van haar ongehoorzaamheid aan de EU zal accepteren, als het negeren van de Europese wetten in het verliezen van haar (financiële) voordelen zal resulteren. Onduidelijk is nog wat deze consequenties kunnen impliceren. Experts zeggen dat Polen rekening moet gaat houden met het ‘dichtdraaien van de Europese geldkraan’ en vragen zich af of Polen zich dit kan permitteren. Ook wordt er gesproken over een eventuele ‘Polexit’, hetgeen duidt op het Poolse lidmaatschap van de Europese Unie.

Een conflict over de hervormingen van het Poolse rechtstelsel was de aanleiding voor het proces. Polen claimt dat de EU zich onterecht met de interne aangelegenheden van een lidstaat bemoeit, wanneer de Europese Commissie zegt dat Polen de onafhankelijke rechtspraak ondermijnt.

Donderdagavond meldde de Europese Commissie in een reactie dat de uitspraak van het Poolse grondwettelijke hof tot “ernstige bezorgdheid” heeft geleid.  Zij zegt zich nu te gaan buigen over eventuele vervolgstappen en blijft erbij dat de EU-wetgeving boven nationale wetten moet staan.

Polen lijkt niet alleen te zijn in hun kritiek op de macht van de EU betreffende de wetten van individuele lidstaten. In veel staten groeit de kritiek dat Europese wetgeving nationale parlementen onterecht zou overschaduwen. Voor veel Britten was dit dan ook een reden om te stemmen voor hun vertrek uit de Europese Unie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.