Adviseur Zelensky voorzag oorlog jaren geleden: “De kans is 99 procent.”

Adviseur Zelensky voorzag oorlog jaren geleden: “De kans is 99 procent.”

NAVO-lidmaatschap zal “waarschijnlijk leiden tot grootschalige militaire Russische operaties tegen Oekraïne.” Het zijn niet de historische woorden van Vladimir Poetin maar van Oleksiy Arestovych. De defensie-expert en huidige adviseur van de Oekraïense president kondigde een oorlog met Rusland meer dan drie jaar geleden praktisch al aan: “De kans is 99 procent.”

De huidige oorlog in Oekraïne kent een lange voorgeschiedenis. Er waren de akkoorden van Belgrado, de Oekraïense flirts met de NAVO en de EU. Een lange geschiedenis van Russen bij hun westerburen en een gezamenlijke tijd in de Sovjet-Unie. Daar komt de aanloop naar de Great Reset en een grootschalige oorlog als ideale dekmantel voor ingrijpende financiële hervormingen nog bij.

De geïnformeerde lezer kijkt verder dan de waan van de dag en ziet dat zich al langere tijd een mogelijke oorlog aftekende.  Onderstaand filmpje voorziet in extra documentatie om het dossier te completeren en het grotere plaatje helder te krijgen.

Onvermijdelijk

Wat opvalt in het gesprek met Arestovych voor Апостроф TV is de nuchtere toon waarop hij praat over geopolitiek en een onvermijdelijke oorlog. “Als ze ons niet bij de NAVO halen, dan zijn die meer dan veertig miljoen mensen en een leger van een miljoen voor Rusland. Als ze ons wel bij de NAVO halen, krijgen ze die veertig miljoen en een leger van een miljoen man met ervaring in het vechten tegen de Russen.”

De interviewer vraagt wanneer hij een oorlog voorziet. “Na 2020 zijn 2021 en 2022 de belangrijkste jaren. Daarna 2024-2026 en 2028-2030. Misschien gaat het zelfs om drie oorlogen tegen Rusland.” Over de eerste periode zat hij in ieder geval goed. Zou het kunnen dat de uitbraak van corona een eerdere oorlog dwars zat?

Steun van het Westen

De mogelijkheid van vrede wimpelt Arestovych af. De oorlog komt er beslist, wist de militaire strateeg begin 2019 te vertellen. “Maar in dit conflict zullen we actief gesteund worden door het Westen- met wapens, materieel, militaire assistentie en nieuwe sancties tegen Rusland. Waarschijnlijk komt er een no-fly zone en een NAVO-contingent. We zullen niet verliezen, en dat is goed.”

Veelzijdig

Wie is Arestovych? Zijn huidige functie wordt soms omschreven als die van adviseur, maar ook als spindoctor en voorlichter. In de jaren ’90 werkte hij voor het Oekraïense leger. In datzelfde en het daaropvolgende decennium acteerde hij in films en reclames. Vanaf 2000 studeerde hij psychologie en theologie om tien jaar later carriere te maken als blogger.

Na het voor Oekraïne (en de wereld) belangrijke jaar 2014 presenteerde hij zichzelf als militair expert via optredens op tv en andere plekken. Het leverde hem (mede) een baan op bij de overheid, terwijl hij verder bouwde aan zijn populariteit op social media.

Althans, volgens de bronnen van Open Democracy, naar eigen zeggen een internationaal en onafhankelijk mediaplatform met Londen als thuisbasis. Via dit artikel krijgt de lezer een beter beeld van de man.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.