Agressieve VVD-woordvoerder slaat microfoon uit handen journalist: Sophie Hermans zegt sorry

Agressieve VVD-woordvoerder slaat microfoon uit handen journalist: Sophie Hermans zegt sorry

“Wie is er erger aan toe, het land of de VVD?” Dat vroeg een journalist aan Sophie Hermans, de voormalige tassendraagster van Mark Rutte en nu fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Het was een onschuldige vraag – en een goede vraag, trouwens – maar Hermans en haar woordvoerder Kees Berghuis konden het niet waarderen. Ze reageerden geprikkeld… en uiteindelijk pakte Berghuis zelfs woedend de microfoon af van de journalist. Dit onder het motto: lastige vragen mogen niet gesteld worden.

Artikel door Michael van der Galien, verschenen in de DDS op 11-07-2023

Vandaag zijn beelden het Internet overgegaan van Berghuis die de microfoon uit handen trekt van een journalist van ‘Left Laser.’ Berghuis deed dit omdat de journalist enkele kritische vragen probeerde te stellen aan z’n grote baas, Sophie Hermans. Eén zo’n vraag was: “Wie is er erger aan toe, het land of de VVD.”

Een prima vraag, maar Berghuis en Hermans konden het niet waarderen. Dit was het gevolg:

Berghuis pakte niet alleen de microfoon af, daarvoor liep hij ook agressief tegen de journalist aan zodat die niet door kon lopen. Hermans was er niet bij toen hij de microfoon pakte, maar bij de eerste move was ze wél. Ze deed en zei er niets van. Sterker nog, ze gaf de journalist er van langs omdat ze die te weinig respectvol vindt.

Alsof journalisten in de kont moeten kruipen van politici!

Excuus
Hypocriet genoeg zijn Hermans en haar tassendrager alsnog met een excuus gekomen. “De stijl van Left Laser is niet de mijne,” twitterde Hermans daarna huichelachtig. “Hun bejegening is onprettig en hun vragen zijn vaak suggestief en zelden inhoudelijk. Maar dat mag. Ik kies mijn eigen antwoord daarop.”

“Voor wat betreft het afpakken van de microfoon, dat had Kees niet moeten doen.”

Keesje kwam daarna zelf ook met een tweet.

“Klopt,” aldus de agressieveling. “Dat had ik niet moeten doen. Excuses daarvoor.”

Aangifte
Natuurlijk is dat niet eens bijna afdoende als reactie. Left Laser heeft dan ook laten weten dat er aangifte gedaan wordt tegen Berghuis. “Wij trekken hier een grens en doen aangifte, het mag geen gewoonte worden dat ‘liberalen’ onze microfoon afpakken,” aldus de mediaorganisatie.

Left Laser wordt daarin gesteund door de NVJ, de organisatie van, voor en door journalisten in Nederland. Ook heeft de journalist al contact opgenomen met PersVeilig, het gezamenlijke initiatief van de NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie.

In Nederland is er steeds meer kritiek op de manier waarop partijen als de VVD omgaan met de persvrijheid. ON! wordt geband, websites als DDS worden zoveel mogelijk genegeerd en tegengewerkt, en initiatieven als Blckbx en nu ook Left Laser worden op oneigenlijke wijze behandeld.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.