Toch blijven testen ondanks natuurlijke immuniteit: OMT wil geen antistoffentest

Toch blijven testen ondanks natuurlijke immuniteit: OMT wil geen antistoffentest

Er komt waarschijnlijk geen test op antistoffen tegen corona. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde afgelopen week tegen de test. Experts vinden dat jammer. Acceptatie van een antistoffentest voor de coronapas kan volgens hen beter dan het huidige testsysteem laten zien wie er wel en niet beschermd is tegen COVID-19.

Momenteel hebben mensen in Nederland drie opties om een groen vinkje te krijgen in hun corona-app. Een vaccinatie, negatief testbewijs of een herstelbewijs. Dat laatste bewijs is echter maar een halfjaar geldig en te verkrijgen na een eerdere positieve test en teken van herstel. Met een serologische test worden antistoffen opgespoord. Die tonen aan dat de drager ervan beschermd is tegen een nieuwe infectie. De oproep was om ook met een positieve uitslag op laatstgenoemde test toegang te krijgen tot café, restaurant en theater.

Verschuilen

Het OMT besloot anders. Als argument draagt het adviesorgaan aan dat het tijdstip van de corona-infectie niet is vast te stellen. Bovendien verwijzen ze naar een gebrek aan internationale consensus over de relatie tussen de aanwezigheid van antistoffen en de mate van bescherming die ze bieden.

Het besluit van het OMT valt niet goed in politiek Den Haag. “De minister moet zich hierin niet verschuilen achter het OMT-advies,” aldus Nicki Pouw-Verweij. Zij was als arts en Tweede Kamerlid voor JA21 voorstander van het gebruik van de serologische test. Ze pleitte onder meer voor de test om beter te kunnen inschatten hoeveel Nederlanders het virus hebben doorgemaakt. Het is daarmee een goed instrument voor verder beleid, meent ze.

Hoewel de Tweede Kamer Pouw-Verweij eerder steunde in haar oproep, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het advies van het OMT te willen afwachten. Dat is er nu, en het ministerie zegt geen ‘nieuwe besluitvorming’ rond de antistoffentests te verwachten.

Natuurlijke immuniteit

Er is veel discussie over het belang van natuurlijke immuniteit sinds het begin van de coronacrisis. Medisch specialisten overal ter wereld zeggen dat natuurlijke immuniteit de beste bescherming biedt tegen het virus. Zij verkiezen een verantwoorde blootstelling aan het virus boven vaccinatie. Behalve voor kwetsbare groepen: voor wie een eerste kennismaking met het virus blijvende schade aanricht, is een vaccin mogelijk de betere optie.

Onlangs gaf een hooggeplaatste medewerker van Pfizer nog toe dat natuurlijke immuniteit betere bescherming biedt tegen corona dan een vaccin. Hij wist niet dat hij werd opgenomen. Zijn bekentenis is via dit artikel terug te zien.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.