‘Als goede mannen ingrijpen… Ze hebben waarschijnlijk het leven van deze vrouw gered’ (videoanalyse)

‘Als goede mannen ingrijpen… Ze hebben waarschijnlijk het leven van deze vrouw gered’ (videoanalyse)

Het is onduidelijk waar onderstaand filmpje zich afspeelt. Evenmin is te zien wie er uit de bus stappen of wat ze zeggen. Het is niet eens met zekerheid vast te stellen of de video in scene is gezet of dat aanranding van een vrouw op straat echt is voorkomen. Er kunnen wel een aantal vragen bij worden gesteld en wie die vragen kan beantwoorden, kan een reactie plaatsen onder dit bericht.

‘Als goede mannen ingrijpen. Ze hebben waarschijnlijk het leven van deze vrouw gered,’ schrijft journalist Evelyn Rae. Ze heeft het over beelden die op Twitter verschenen (ze heeft de beelden van de twitteraar Eleméntal overgenomen) waarop een man een vrouw lastig valt. Bekijk eerst het filmpje en lees dan verder.

Wat er te zien is…

Op camerabeelden is te zien hoe een man/jongen een vrouw vastgrijpt op straat, naar de kant van de weg duwt, zich op intimiderende wijze over haar heen buigt, haar nogmaals vastpakt aan haar rugzak en op de grond smijt.

Dan komt er een bus voorbij. Net op het moment dat er een andere jongen voorbij loopt zonder vin te grijpen, springen er vier mannen uit de bus. Heeft de man met de oranje jas een pistool in zijn hand? De mannen schoppen en slaan de belager naar de grond en lopen weer weg. Een vijfde man in een blauwe overall komt aangelopen, hij wil de boel sussen, zo lijkt het. De jongen die eerder voorbij liep zonder iets te doen, loopt dan terug en lijkt iets aan ‘de vredesstichter’ te geven.

De mannen uit de bus vertrekken weer, zo lijkt het, maar komen dan nog een keer tevoorschijn. Ze willen zeker weten dat de dader vertrekt. Maar waarom hangt een van hen opeens in een rek?

En wat is de rol van de man in het blauw? Wie wilde hij eigenlijk beschermen? Was ‘de laffe omstander’ eigenlijk betrokken bij de gewelddadige actie jegens de vrouw, maar liep hij door omdat hij zag dat de bus stopte? Kenden de mannen uit de bus elkaar? Aan hun kleren te zien, kwamen ze net van hun (bouwvak)werk of gingen ze daar naartoe.

 

Proportioneel

Uit de reacties op internet is op te maken dat het fragment uit Brazilië komt. Zijn het beelden die toevallig zijn geregistreerd met beveiligingscamera’s? Het is ook mogelijk dat het in scene is gezet, dergelijke filmpjes van heldhaftig ingrijpen worden soms bewust gemaakt. Afgaande op de reacties op Twitter, gaat het om een echt voorval.

Heldhaftig ingrijpen… Op het filmpje dat al meer dan 8 miljoen keer bekeken is, is te zien hoe de mannen de dader hardhandig naar de grond werken. Excessief of proportioneel geweld? Of toonden ze juist teveel genade?

Het lijkt erop dat de man er toch vandoor kan uiteindelijk. Hadden ze niet beter kunnen wachten tot de politie kwam, of kwam de politie er al aan? Is het mogelijk dat ze het liever zelf oplosten dan dat ze het aan de politie overlieten? Wat is er nog meer te zien in het filmpje en welke vragen roept dat op?

 

Beeldcultuur

Voor de duidelijkheid: dit is geen diskwalificatie van de video. Het is ook geen kritiek op de actie van de mannen die ingrepen. Dit bericht is geplaatst omdat beelden vaak makkelijk geconsumeerd en beoordeeld worden, waarna mensen vervolgens weer snel doorgaan naar het volgende dat zich aandient. En trok de kop van het artikel niet meteen de aandacht? Het kan geen kwaad af en toe wat vragen te stellen bij hoe we omgaan met nieuws en informatie op het net.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.