“Als je wilt geloven in het sprookje van oorlog om democratie te verspreiden…”

“Als je wilt geloven in het sprookje van oorlog om democratie te verspreiden…”

‘Het laatste dat je verwacht te horen in mainstream media, is de waarheid. Maar dat is precies wat er gebeurde in de Tucker Carlson Show.’ De populaire anchor van Fox News en de gelauwerde journalist Glenn Greenwald zeiden woensdagavond precies waar het op staat aangaande de merkwaardige drie-eenheid van oorlog, vrijheid en democratie.

Journalist Mike Whitney schreef een lyrisch stuk over de uitzending, die hij omschrijft als ‘verreweg de beste eenvoudig-te-begrijpen- samenvatting van de oorlog in Oekraïne.’ Hij haalt er een paar fragmenten uit.

Presentator Carlson: “Het zit me niet zozeer dwars wat Zelensky doet – er is een hoop tirannie in de wereld en ik pieker daar niet te veel over. Maar het feit dat we er a) voor betalen en b) dat onze leiders het verdedigen… Ik denk dat elke Amerikaan zich daar druk om zou moeten maken.”

Greenwald: “Als je wilt geloven in het sprookje dat de Amerikaanse regering oorlog voert om democratie te verspreiden, dan is Oekraïne niet de plek voor jou.”

Links en rechts

Jarenlang waren Bart, Homer en Lisa Simpson voor veel (linkse) mensen het meest waarachtige op de zender. Fox was in hun ogen het speeltje van de puissant rijke mediamagnaat Rupert Murdoch die elke dag rechts-populistische bagger uitstortte over de Amerikaanse bevolking.

Wat is er veranderd? Er valt nog steeds genoeg op Fox af te dingen – zeker voor wie daar op uit is. Carlson zelf toonde in gesprek met de Nederlandse schrijver Rutger Bregman bijvoorbeeld aan geen heilige te zijn. Journalist Alan MacLeod ziet hem als een elitaire man met een dubieus verleden verkleed als man van het volk, juist om de aandacht af te leiden van de belangen van het establishment.

Maar alles overwegende zit er wellicht ook wel wat in het volgende statement van Russell Brand:

“Fox News was vroeger een kanaal dat we voortdurend beschimpten en belachelijk maakten toen Bill O’Reilly en Sean Hannity er de scepter zwaaiden. We kwelden hen met hun standpunten over tal van kwesties. Maar tegenwoordig, als je een zender wilt die grote bedrijven, Big Tech en de reguliere media bekritiseert, zul je dat hoogstwaarschijnlijk vinden op Fox News… Waarom hebben we geen links mainstream kanaal (…)? Wat is er van links geworden?”

Ander geluid

Bekijk het onderhoud tussen Greenwald en Carlson hieronder, of lees het opgetogen verslag van Whitney. Hij is blij verrast ‘de waarheid’ te horen op een mainstream zender. Een teken aan de wand. Het goede nieuws is dat het volgens de onderzoeker van Global Research niet allemaal kommer en kwel is in de mainstream media: linksom of rechtsom bereikt ook een ander geluid over de oorlog in Oekraïne miljoenen mensen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.