Amazon neemt gezondheidsdienst One Medical over: privacy in geding

Amazon neemt gezondheidsdienst One Medical over: privacy in geding

Dat is het ook. Amazon neemt het Amerikaanse One Medical over. Dat biedt naar eigen zeggen gezondheidszorg via ‘een mix van mensvriendelijk design, technologie en en een geweldig team.’ One Medical werkt met een lidmaatschap, waarbij de inmiddels meer dan 700.000 leden via een app en meerdere locaties in de VS toegang hebben tot (eerstelijns) gezondheidszorg. Het is de vraag of de privacy van de leden bij Amazon wel in goede handen is.

Amazon heeft bijna vier miljard euro geboden voor One Medical. In Amerika, waar de gezondheidszorg voor particulieren relatief duur is, heeft de dienst uit San Francisco zich vanaf 2007 snel verspreid over het land. Het commerciële concept werkt veel met apps en digitale dienstverlening.

Data en vertrouwen

Wanneer de data van het bedrijf in handen vallen van Amazon, zal het mega techbedrijf daar mogelijk ge/misbruik van maken. Het zal via advertenties en vervolgens verkoop kunnen inspelen op de medische status, wensen en onzekerheden van de patiënt. En hoe zal het juridisch omgaan met, bijvoorbeeld, patronen die wijzen op de wens tot abortus van een vrouw, een hot item sinds de recente Roe vs. Wade zaak in de VS?

Portfolio

Het is niet voor het eerst dat Amazon zich op de lucratieve ‘gezondheidsmarkt’ begeeft. In 2018 kocht het PillPack. Het werkt voor het eigen personeel met Amazon Care. Het gros van de eigen werknemers wordt overigens niet goed betaald en behandeld als een slaaf dan wel robot, is een veelgehoorde klacht.

Onderstaand een promo voor One Medical, vol lachende gezichten en gelukzalige cliënten en dokters. Op social media verschijnen de laatste dagen echter meerdere berichten van mensen die hun lidmaatschap op willen zeggen na de overname: ‘Ik vertrouw Amazon mijn data niet toe.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.