America First: Biden wil dat Duitsland importstop Russische olie uitstelt tot na Amerikaanse verkiezingen

America First: Biden wil dat Duitsland importstop Russische olie uitstelt tot na Amerikaanse verkiezingen

Er ontvouwt zich een klassiek staaltje geopolitiek: Oekraïne als speelbal van grote politieke machten, het World Economic Forum (WEF) dat regeringen infiltreert en landelijke overheden die vrezen voor hun burgers. En in the end spant het geld de kroon.

Duitsland moet nog even wachten met de importstop van Russische olie, vindt Joe Biden. Dat zegt een Europese ambtenaar die zich bezighoudt met Russische sancties aan het Amerikaanse Newsmax. Met uitstel van de sanctie wordt voorkomen dat het grote Europese land elders de boer op moet voor olie, wat een flinke stijging van de olieprijs tot gevolg zou hebben. Een (nog) hoge(re) olieprijs zou namelijk weleens heel slecht uit kunnen pakken voor de Democraten: komend najaar gaan de Amerikanen stemmen voor de landelijke Senaat en zij zullen de Democraten een nog hogere olieprijs niet in dank afnemen.

Onder druk

Het land van bondskanselier Olaf Scholz staat van alle kanten onder druk, zo lijkt het. Aan de ene kant gaan er stemmen op om zo snel mogelijk te stoppen met de import van Russische energie, omdat ‘de oorlogskas van Vladiminir Poetin’ ermee gespekt wordt. Veel landen hebben tot op zekere hoogte hun handel met Rusland al aan banden gelegd en de import van energie teruggedrongen. Vele ogen, niet in de laatste plaats die van de Oekrainse president Volodymyr Zelensky, zijn op Duitsland gericht omdat het een grootafnemer is van Russische olie en gas.

 

Onrust

Aan de andere kant wordt de moraal vooral met de mond beleden zou men kunnen zeggen, want er zullen weinig landen zo lijden onder een verregaande boycot van Rusland, als Duitsland. Veel Duitsers vrezen dat het leven veel duurder wordt wanneer de sancties steeds verder gaan: de Duitse industrie is sterk afhankelijk van Russische olie en gas, miljoenen Duitsers verwarmen hun huizen met gas uit het oosten en gieten hun tank vol met (deels) Russische olie. Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken, voorziet ‘maatschappelijke onrust’ wanneer er echt drastisch gesneden wordt in de aanvoer vanuit Rusland.

Annalena Baerbock, de minister van Buitenlandse Zaken, kondigde daarentegen vorige week aan dat Duitsland de afname van olie in de zomer zou halveren, om daarna helemaal te stoppen aan het einde van het jaar. De discipel van Klaus Schwab werd volgens Newsmax teruggefloten door Christian Lindner, de minister van Financiën.

Realpolitik

Waar kwam de correctie van Lindner vandaan? Er is dus de vrees voor binnenlandse onrust, maar het zou ook weleens vanuit het Witte Huis kunnen komen. Joe Biden en zijn Democratische Partij staan er niet florissant voor. Sarah Westwood van The Washington Examiner spreekt zelfs van een ‘vooruitzicht op desastreuze midterm verkiezingen‘ (de verkiezingen voor de Senaat, red.). Ja, de Verenigde Staten hebben zelf ook sancties afgekondigd, en die hebben mede gezorgd voor grote inflatie in korte tijd. Maar wie ook nog eens de prijs van een volle tank benzine omhoog stuwt, moet daar een politieke prijs voor betalen.

Mocht Duitsland nog voor de verkiezingen op zoek gaan naar olie uit andere landen, dan zal de olieprijs nog weleens sneller stijgen dan gedacht, en voelt de gemiddelde Joe Sixpack die pijn nog meer in zijn portemonnee. Dus kalm aan, eerst de politieke macht veilig stellen, daarna zien we wel weer verder hoe het zit met ‘schurkenstaat Rusland’ ‘op zijn knieën dwingen’ enzo. Realpolitik noemen ze dat.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.