Amerika slaat slag in chipoorlog: Taiwanese chipmaker verplaatst productie naar Arizona

Amerika slaat slag in chipoorlog: Taiwanese chipmaker verplaatst productie naar Arizona

TSMC gaat 40 miljard dollar investeren in de bouw van twee fabrieken in Arizona. De beslissing van de Taiwanese chipmaker heeft niet alleen economische gevolgen maar kent ook een geopolitieke component: China en de VS voeren al langere tijd een ‘chipoorlog’.

De Taiwanese chipmaker TSMC levert chips voor onder meer de techbedrijven Qualcomm en Apple. Nu de productie deels verplaatst wordt naar de Amerikaanse Midwest, zullen er mogelijk 13.000 hightech banen bijkomen. Niet alleen daarom juichen Amerikanen het nieuws toe, maar ook vanwege de positie ten opzichte van China, waar ze nu minder afhankelijk van zullen zijn.

Vergelijk het met de afhankelijkheid van olie: de voorbije tijd heeft laten zien hoezeer ook dat samenhangt met politieke verhoudingen. Niet langer zoeken bedrijven en landen vanzelfsprekend naar de plek waar de productie tegen lage kosten kan plaatsvinden. Politiek strategische belangen wegen steeds zwaarder.

Het Financieel Dagblad meldt dat Nederland zich in die chipoorlog tussen twee vuren bevindt: ‘De VS sturen steeds zwaardere delegaties om Nederland te dwingen de export van machines van ASML verder aan banden te leggen.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.