Amerika zet Chinese instituten op blacklist vanwege ‘hersencontrole-wapens’

Amerika zet Chinese instituten op blacklist vanwege ‘hersencontrole-wapens’

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft 34 Chinese bedrijven en onderzoeksinstituten op een ‘blacklist’ gezet, waarbij Washington een van de genoemde instituten zelfs expliciet beschuldigt van het ontwikkelen van ‘brain-control-wapens’.

De Chinese instituten en bedrijven zijn woensdag toegevoegd aan de ‘Entity List’ van de afdeling en voegen zich bij meer dan 260 andere Chinese bedrijven – waaronder smartphonegigant Huawei – die al op de lijst stond. Plaatsing op de lijst verbiedt deze bedrijven technologie uit de VS te kopen zonder de uitdrukkelijke toestemming van Washington.

Onder de genoemde instituten zijn de Chinese Academie voor Militaire Medische Wetenschappen (AMMS) en 11 van haar onderzoekscentra. In een bericht in het Federal Register dat donderdag werd gepubliceerd, beweerde de regering van Biden dat deze instituten “biotechnologische processen gebruiken om het Chinese leger te ondersteunen” en “vermeende wapens voor hersencontrole” hebben ontwikkeld.

“Het wetenschappelijk streven naar biotechnologie en medische innovatie kan levens redden. Helaas kiest de Volksrepubliek China ervoor om deze technologieën te gebruiken om de controle over haar mensen en de onderdrukking van leden van etnische en religieuze minderheidsgroepen na te streven”, schreef minister van Handel Gina Raimondo in een verklaring, verwijzend naar de mensenrechtenschendingen van de Volksrepubliek China tegen Oeigoerse moslims in de Chinese provincie Xinjiang.

Vier andere bedrijven werden aan de lijst toegevoegd “vanwege hun steun aan de militaire modernisering van China”. Vijf andere bedrijven werden toegevoegd omdat ze naar verluid probeerden Amerikaanse technologie te verwerven om het Chinese leger te helpen.

De Federal Register-vermelding ging niet verder in op de zogenaamde Chinese “brain-control-wapens” en specificeerde ook niet welke van de AMMS-instituten achter deze wapens zaten.

De Biden-regering heeft de ‘vijandige houding’ van de voormalige president Donald Trump ten opzichte van Peking grotendeels voortgezet. Hoewel Biden geen nieuwe tarieven heeft opgelegd op Chinese goederen, heeft hij die van Trump niet ongedaan gemaakt. Bovendien blijft Biden zich richten op de Chinese technologiesector, door het uitbreiden van een verbod (uit het Trump-tijdperk) op Amerikaanse investeringen in bedrijven die samenwerken met het Chinese leger.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.