Amerikaanse Republikeinen zien nieuwe reden om Joe Biden te onderzoeken

Amerikaanse Republikeinen zien nieuwe reden om Joe Biden te onderzoeken

Republikeinen hebben er bij de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland op aangedrongen een speciale raadsman aan te stellen om het mogelijke misbruik van overheidsgegevens door president Joe Biden te onderzoeken. Het beroep kwam nadat een aantal geheime dossiers was gevonden in het voormalige kantoor van Biden, dat hij gebruikte toen hij tussen 2009 en 2017 als vice-president diende.

Lindsey Graham, een hooggeplaatst lid van de Senaatscommissie voor Justitie, voerde aan dat Garland een onderzoek zou moeten starten dat vergelijkbaar is met het lopende onderzoek naar voormalig president Donald Trump.

“Ik denk dat als je gelooft dat een speciale raadsman nodig is om het publiek te verzekeren over de behandeling van geheime documenten door Donald Trump, je een speciale raadsman moet toepassen op de verkeerde behandeling van geheime documenten door president Biden toen hij vice-president was”, zei de Republikeinse senator tegen Fox News.

Senator Josh Hawley riep ook op tot onderzoek naar Biden. “Het kan niet zo zijn dat we twee niveaus van justitie hebben in dit land. Het kan niet zo zijn dat er één regel is voor Republikeinen en een andere regel voor Democraten”, zei hij terwijl hij op Fox News verscheen. “De Democraten zeggen dat ze allemaal voor gelijkheid zijn. Nou, wat hier billijk is, is dat er een speciale raadsman is.”

Het Witte Huis erkende maandag dat in november in het voormalige kantoor van Biden in Washington “een klein aantal” geheime documenten was ontdekt. Volgens Amerikaanse media heeft Garland aanklager John R. Lausch Jr. aangesteld om een ​​eerste onderzoek naar de zaak in te stellen.

Een aantal Amerikaanse nieuwsuitzendingen haalde woensdag bronnen aan die zeiden dat de assistenten van Biden ten minste één extra partij geheime documenten hadden ontdekt op een aparte locatie die verband houdt met de president.

Biden zei dinsdag dat hij “verrast” was toen hij over de ontdekking hoorde. “Ik weet niet wat er in de documenten staat”, zei de president tegen verslaggevers tijdens zijn reis naar Mexico.

Het incident trok onmiddellijk vergelijkingen met soortgelijke beschuldigingen tegen Trump. FBI-agenten deden in augustus een inval in de Mar-a-Lago-residentie van de voormalige president in Florida en haalden grote hoeveelheden overheidsdocumenten op, waaronder geheim materiaal. Garland stelde uiteindelijk aanklager Jack Smith aan als speciale raadsman om Trump te onderzoeken in verband met de documenten, evenals de opstand in het Capitool in Washington in 2021.

Uittredende presidenten moeten alle presidentiële gegevens teruggeven aan de regering, omdat ze worden beschouwd als eigendom van het Amerikaanse volk. De officiële archieven van voormalige presidenten worden bewaard in het Nationaal Archief.

Trump ontkende echter dat hij geheime documenten verkeerd had behandeld. “Wanneer gaat de FBI de vele huizen van Joe Biden binnenvallen, misschien zelfs het Witte Huis? Deze documenten zijn zeker niet vrijgegeven”, schreef Trump maandag op zijn Truth Social-account.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.