‘Superstar economist’ Jeffrey Sachs: “Zou wedden dat aanval op Nordstream actie van Amerika is”

‘Superstar economist’ Jeffrey Sachs: “Zou wedden dat aanval op Nordstream actie van Amerika is”

“Ik zou wedden dat het een actie van de VS was, wellicht in samenwerking met Polen.” Dat zei Jeffrey Sachs gisteren in het Amerikaanse programma Bloomberg Surveillance over de sabotage van de Nordstream infrastructuur. De wereldberoemde econoom is niet bang om tegen de stroom in te gaan: in juni zei hij als lid van een wetenschappelijke onderzoekscommissie al dat het coronavirus “vrij zeker uit een Amerikaans laboratorium komt.”

Over de aanval op de Nordstream pijpleidingen van vorige week zei hij: “Ik zou wedden dat het een actie van de VS was, wellicht in samenwerking met Polen.” Dat was opzienbarend voor de interviewer: “Ho, ho, ho, Jeff, daar moet ik je stoppen, dat is me nogal een statement…” Sachs legde vervolgens een aantal argumenten op tafel die zijn vermoedens onderbouwen.

Perspectief

Sachs mocht zijn “overwegingen ten aanzien van oorlog en agressie” in een paar minuten uiteen zetten. Hij gaf aan zich zorgen te maken om een nucleaire oorlog, en ziet een klimaat waarbij beide kanten hun hakken steeds meer in het zand zetten. Echter: “De meeste mensen in de wereld zien dit als een verschrikkelijke clash tussen Rusland en de Verenigde Staten. Ze zien het niet zoals wij het beschrijven, namelijk als een eenzijdige aanval van Rusland op Oekraïne.” De Amerikaanse media verslaat het conflict eenzijdig, vindt de universitair docent van Columbia University.

Volgens de ‘superstar economist’ kijken veel mensen wereldwijd met afgrijzen naar een doodeng geopolitiek spel waarbij “de ene partij zegt nucleaire wapens in te zetten indien noodzakelijk, en de andere kant aangeeft daar niet van onder de indruk te zijn.”

Escalatie

“Dit is het gevaarlijkste moment sinds de Cuba-crisis en we zien niets dat wijst op het onder controle brengen ervan. Het gaat elke dag over escalatie, over ‘we gaan ze verslaan’, Pelosi vliegt naar Taiwan… zoveel provocaties ten midden van enorme instabiliteit…”

Hieronder het fragment.

Jeffrey Sachs

Wie het cv van Sachs uitprint kan het beste even een kopje koffie zetten terwijl de printer zijn werk doet. Hij is verbonden aan de Columbia University, een van de meest gerenommeerde universiteiten van de VS. Daarnaast is hij hoofd van diens duurzaamheidscentrum en bestseller-auteur. De afgelopen decennia nam hij zitting in allerlei commissies, van de Wereldbank tot de Verenigde Naties.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.