Anti-NAVO-protesten treffen Frankrijk

Anti-NAVO-protesten treffen Frankrijk

Afgelopen zondag werden meerdere massaprotesten tegen het NAVO-lidmaatschap van Frankrijk en haar voortdurende steun aan Kiev gehouden in de hoofdstad Parijs – en op andere locaties in het land.

De demonstraties, die voor het tweede achtereenvolgende weekend plaatsvinden, werden georganiseerd door de rechtse partij Les Patriotes, geleid door Florian Philippot, die de rally in Parijs persoonlijk  bijwoonde.

De politicus beweerde dat het evenement op zondag, genaamd Nationale Mars voor Vrede, zelfs meer deelnemers trok dan vorige week, toen zo’n 10.000 mensen kwamen opdagen voor een bijeenkomst in de Franse hoofdstad. Volgens Philippot werden er ook op zo’n 30 andere locaties in Frankrijk kleinschalige anti-NAVO-protesten gehouden.

Demonstranten marcheerden door de straten van Parijs met een groot spandoek met de tekst “For Peace”. De demonstranten riepen op tot de terugtrekking van Frankrijk uit zowel de door de VS geleide NAVO als uit de EU, en drongen erop aan de bevoorrading van Oekraïne met wapens stop te zetten. De demonstranten haalden ook uit naar de zittende Franse president Emmanuel Macron en scandeerden “Macron ga weg!” – een slogan die tijdens zijn presidentschap vaak werd gebruikt door diverse demonstranten tegen de regering.

Na de mars hielden de demonstranten een bijeenkomst onder leiding van Philippot, die werd gefilmd terwijl hij samen met zijn aanhangers NAVO- en EU-vlaggen bekladde. Beelden van het evenement werden door de politicus zelf gedeeld op sociale media.

De politicus is sinds afgelopen herfst actief bezig met protesten tegen het Franse lidmaatschap van de NAVO en de EU, waar hij zich verzette tegen de levering van wapens aan Oekraïne. Tussen 2012 en 2017 was Philippot plaatsvervangend hoofd van de grootste oppositiepartij in Frankrijk, de National Rally, die tot vorig jaar geleid werd door Marine Le Pen. Na het verlaten van de National Rally richtte de 41-jarige politicus zijn eigen partij op, Les Patriotes.

Frankrijk is een van de grootste aanhangers van Kiev in het voortdurende conflict met Rusland, dat een jaar geleden uitbrak. Terwijl Macron herhaaldelijk heeft opgeroepen tot een ‘diplomatieke regeling van de vijandelijkheden’, heeft Parijs actief diverse wapens aan Oekraïne geleverd, waaronder gepantserde voertuigen en geavanceerde zelfrijdende houwitsers.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.