Australië trekt tienduizenden Covid-19-boetes in

Australië trekt tienduizenden Covid-19-boetes in

De autoriteiten in de grootste staat van Australië, New South Wales (NSW), hebben gezegd dat ze tienduizenden boetes zullen intrekken of terugbetalen die zijn opgelegd voor schendingen van de lockdown-regels tijdens de pandemie.

De actie volgt op een nederlaag die de NSW-regering dinsdag leed in een rechtszaak tegen de pro bono-belangenbehartigingsgroep Redfern Legal Center.

De groep startte in juli een testzaak namens drie aanklagers, met het argument dat hun boetes tussen AUS $ 1.000 (647.04 euro) en AUS $ 3.000 (1941 euro) ongeldig waren omdat de boetes de overtreding niet voldoende beschreven.

“Het is niet veel gevraagd, als je iemand een boete gaat opleggen voor een overtreding, om in de kennisgeving aan te geven wat de overtreding is”, betoogde Katherine Richardson, de advocaat van de eisers bij het Hooggerechtshof van New South Wales, zoals geciteerd door de Sydney Morning Herald.

De advocaten van de regering hebben nu toegegeven dat de boetes echt niet voldeden aan de wettelijke vereisten.

Kort na de hoorzitting zei de Commissioner of Fines Administration dat 33.121 boetes zullen worden ingetrokken, aangezien ze waren uitgegeven met dezelfde bewoordingen als die van de aanklagers.

Redfern Legal Center heeft op Twitter gezegd dat de ontwikkeling een “gedenkwaardige overwinning” was.

De belastingdienst Revenue NSW hield echter vol dat de betwisting op een “technische basis” was en dat de uitspraak van de rechtbank niet betekende dat de overtredingen die tot de boetes leidden, niet waren gepleegd.

Een volledig vonnis in de zaak van voorzitter Dina Yehia zal naar verwachting volgend jaar worden uitgesproken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.