Banken China in problemen: rekeninghouders vier banken mogen hun geld niet meer opnemen

Banken China in problemen: rekeninghouders vier banken mogen hun geld niet meer opnemen

Honderden rekeninghouders in de Chinese provincie Henan eisen hun geld terug van de bank. Na maanden van strubbelingen konden de klanten van vier banken in de regio hun geld plotseling niet meer opnemen. Het zorgde voor zeldzame protesten.

Het Indiase nieuwsmedium WION (zie video onderaan dit artikel) brengt beelden naar buiten van een bankrun in Henan. Daarop is te zien hoe een grote groep protesteert ten overstaan van een op het oog nog grotere politiemacht. De protestanten schreeuwen leuzen en houden protestborden in de lucht. Wat ze precies zeggen is niet duidelijk, maar dat ze bij hun spaartegoed willen, lijdt geen twijfel. Dat hen de toegang is ontzegd tot het geld dat ze bij de bank in bewaring hebben gegeven, leidt tot wanhoop.

Onder een hoedje

Palki Sharma, de presentatrice van het nieuwsitem, legt in het kort uit wat er aan de hand. Het gaat om de Yuzhou Xinmingsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank en de New Oriental Country Bank of Kaifeng. Een aandeelhouder van de Henan New Fortune Group heeft onder een hoedje gespeeld met werknemers van de bovengenoemde banken.

Het geld van de depositohouders werd uitgeleend aan derden. De rente die dat zou opleveren, zou naar verwachting de rente die de rekeninghouders ontvingen, overstijgen. Met het verschil tussen beide rentetarieven zou de bank goede zaken kunnen doen. Het liep anders. De leningen werden via online platforms uitgegeven in armere gebieden van het land, alwaar ze onvoldoende werden terugbetaald.

Landelijke en regionale sturing

In de presentatie van WION komt een dynamiek tevoorschijn waarbij de centrale overheid en regionaal bestuur elkaar in de weg lopen. Aan de ene kant lijkt het financiële beleid op regionaal niveau niet makkelijk landelijk te sturen. Aan de andere kant moedigde Beijing de lokale banken juist aan om geld uit te lenen om de vastgoedinvesteringen een boost te geven.

Grote vastgoedinvesteerders komen echter steeds vaker in de problemen. Zoals Sunac, de op-drie-na grootste projectontwikkelaar van China. “De rekeninghouders van de banken hebben goede reden tot zorg,” constateert Sharma tot slot.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.