Baudet fel aangevallen tijdens Algemene Beschouwingen

Baudet fel aangevallen tijdens Algemene Beschouwingen

Tijdens de Algemene Beschouwingen ontstond er onrust rondom Thierry Baudet. Niet zozeer vanwege zijn visie op onderwijs, huisvesting of klimaat, maar vanwege een tweet waarin hij het woord Holocaust tussen aanhalingstekens had gezet.

Nog voor Baudet aan zijn termijn inbreng begonnen was meldde Rob Jetten zich namens D66 bij de interruptiemicrofoon en kreeg het woord: “Ik zou de heer Baudet willen vragen of hij zijn excuses wil maken voor het gebruik van aanhalingstekens bij “de Holocaust.”

Jetten refereerde aan een tweet van de partijleider van Forum voor Democratie (FvD) gericht aan Joodse organisaties. Zij hadden Baudet en zijn partij opgeroepen geen vergelijking meer te maken tussen het huidige coronabeleid en de Holocaust. Baudets reactie: ‘Niemand vergeleek de “holocaust” met de apartheidspas, het ging om de jaren ‘30.’

De voorman van FvD wilde geen excuses maken. Jetten probeerde het nogmaals: “Kunt u zich voorstellen dat die Nederlanders het ongelofelijk kwetsend vinden als een lid van dit huis de Holocaust tussen aanhalingstekens plaatst?”

Baudet: “Nee. Het was een citaat. Als ik mensen citeer, zet ik dat tussen aanhalingstekens.”

Wat volgde was een uiteenzetting van de oprichter van FvD over de vergelijking (geen gelijkstelling, benadrukte hij) tussen de jaren dertig van de vorige eeuw en de huidige tijd. “Ik weet dat er heel veel mensen zijn, ook mensen met Joodse wortels en met een hele complexe oorlogsgeschiedenis, ook in Israël, die zeggen: dit kan niet; dit willen we niet nog een keer.”

Baudet ziet een hypocriete houding: “Altijd was het enige wat onze tegenstanders konden bedenken: “Nazi, Tweede Wereldoorlog, fascisme.” Nu maken we voor het eerst juridische ongelijkheid mee op ons grondgebied, in onze landen. Wij zeggen: jongens, dit hebben we eerder gezien.”

Enkele minuten later kreeg Baudet de ruimte voor zijn termijn inbreng. Daarin  somt hij medische en juridische argumenten op om het coronabeleid te laten varen. Vervolgens geeft hij aan dat hij een QR-maatschappij ziet ontstaan, gericht op controle van de burger. Hij concludeert dat het politici en transnationale instituten niet gaat om volksgezondheid en spreekt van “een heel andere agenda.”

Baudets betoog wijkt af van dat van andere partijen en is op de site van de partij terug te lezen, inclusief bronverwijzingen. De toon leek met de interruptie van Jetten echter gezet nog voor zijn inbreng. Tijdens het betoog van de partijleider van FvD verlieten Kamerleden van D66 en GroenLinks de plenaire zaal en draaide minister De Jonge van Volksgezondheid hem de rug toe.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.