Baudet geschorst in Tweede Kamer: ‘Poging oppositie tot zwijgen te brengen’

Baudet geschorst in Tweede Kamer: ‘Poging oppositie tot zwijgen te brengen’

Thierry Baudet is de komende week uitgesloten van het debat in de Tweede Kamer. Bij hoofdelijke stemming waren er 119 parlementariërs voor schorsing van FvD-voorman Thierry Baudet en 2 tegen. De PVV en FvD stemden niet mee uit protest.

Formele reden voor uitsluiting van Baudet is dat de gedragscode rond financiële belangen is overtreden. De code is vanaf april dit jaar in werking getreden na kritiek van de Groep van Staten tegen Corruptie. het gaat om een werkgroep van Europese landen, die naar buiten toe is opgezet om financiële transparantie te bevorderen en lobbypraktijken tegen te gaan.

Het is niet duidelijk waar de Kamerleden hun inkomsten vandaan komen, constateert het College van onderzoek integriteit Tweede Kamer. Ze zouden ook geen medewerking verlenen om hierin duidelijkheid te verschaffen.

Proportioneel

Het bezwaar is dat Baudet en zijn partijgenoten Van Meijeren en Jansen (zij zijn niet geschorst maar berispt) de code meermaals hebben overtreden door te weigeren hun nevenfunctie als bestuurder bij Amsterdam Media Group BV te registreren in het nevenactiviteitenregister van de Tweede Kamer.

Wanneer dat zo is, blijven ze inderdaad in gebreke. De vraag blijft dan wel liggen of de straf -uniek in de Nederlandse parlementaire geschiedenis- proportioneel is. Wat waren de consequenties voor toenmalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold in 2017 toen duidelijk werd dat hij een (duur) appartement cadeau had gekregen van een Canadese diplomaat?

Reactie

Thierry Baudet, die vandaag in meerdere media onomwonden wordt aangeduid als ontspoorde complotdenker (luister bijvoorbeeld naar Het Mediaforum op Radio1, of lees artikelen op de site van de NOS en De Telegraaf), reageerde reeds op 13 oktober op de voorgenomen schorsing.

Volgens hem zijn de nevenactiviteiten allen keurig transparant aangegeven. Er speelt volgens hem meer: ‘Een ordinaire poging tot karaktermoord – en zelfs tot zwijgen brengen – van de oppositie.’ Hij ziet ook een ‘vertrutting van het Tweede Kamerlidmaatschap”, iets dat zal leiden tot ’totale controle over de agenda van het Kamerlid en de invulling die hij of zij geeft aan zijn functie.’

Tenslotte schrijft hij: ‘Het beroep op ‘integriteit’ is een hypocriet gelegenheidsargument. Zelf komt het kartel weg met de meest wanstaltige drogredeneringen – natuurlijk omdat men de meerderheid heeft in de Kamer.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.