BBB pijlsnel omhoog in peilingen

BBB pijlsnel omhoog in peilingen

De BBB schiet omhoog in de peilingen, beweert de NOS. De staatsomroep gaat uit van de Peilingwijzer, dat een gewogen gemiddelde van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar aanhoudt. De partij van Caroline van der Plas begeeft zich op gelijke hoogte met de PVV en D66.

De BoerBurgerBeweging zou vorige maand gestegen zijn naar (afhankelijk van het peilingsbureau) tussen de 9 en 13 zetels. De laatste maand zit ze tussen de 14 en 19 virtuele zetels, met een gewogen gemiddelde van 16. De VVD komt volgens beramingen ongeveer op 27 zetels uit.

Ander beeld

Het verschil tussen BBB en VVD is daarmee groot. De laatste peiling van Maurice de Hond (niet meegenomen door Peilingwijzer) laat een heel ander beeld zien. Net zoals de Peilingswijzer ziet de dataspecialist weliswaar een grote stijging van de partij die op dit moment nog als eenmansfractie opereert, maar de afstand tot de partij van premier Mark Rutte bedraagt maar een zetel.

De Hond schaalt BBB in op 19 zetels en de VVD op 20 en constateerde daarom ruim twee weken geleden de ‘eerste schokken van een grote politieke aardbeving‘ die Nederland te wachten staat. Hoe dan ook is het duidelijk dat Van der Plas en het team om haar heen in korte tijd zijn uitgegroeid tot een factor van belang.

Gehalveerd

Daarnaast is het opvallend dat Forum voor Democratie volgens de Peilingwijzer gehalveerd zou worden, wanneer er nu verkiezingen zouden zijn. Dat contrasteert met de ledengroei van de partij. Met meer dan 60.000 leden is het qua leden inmiddels de grootste partij van het land, zo laat onderstaande grafiek van de Rijksuniversiteit Groningen zien.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.