BBB wint en het maakt helemaal NIETS uit

BBB wint en het maakt helemaal NIETS uit

  • 16/03/2023

Longread Tweet door Michael van der Galien – DDStandaard

Na de verkiezingsuitslag van gisteren viert heel weldenkend Nederland toch een beetje feest. Of nou ja, een deel van weldenkend Nederland. Het deel van weldenkend Nederland dat geen feest viert doet dat niet omdat het onderstaande al doorheeft. Maar wacht even, daar komen we zo op.

Je ziet allerlei tweets, artikelen en filmpjes voorbij komen van mensen die zeggen dat het nu wel anders ‘moet.’ Misschien heb je net als ik familieleden, vrienden en kennissen die denken dat het echt anders wordt vanaf nu. De kiezer heeft immers gesproken. Het is duidelijk! Geen stikstof, geen 2030, geen onteigening van boeren. Geen inhumaan beleid meer, geen maatregelen die van bovenaf worden opgelegd maar door de kiezer verafschuwd worden!

Oh ja, it’s a new day, it’s a new life, for us. And I’m feeling good.

Nou, slecht nieuws; er gaat helemaal niets veranderen. Sterker nog, als er iets gebeurt, dan is het dat het allemaal erger wordt. Want de VVD gaat nu mogelijk nóg meer naar links bewegen, als dat al mogelijk is.

Stikstofminister Van der Wal is al meteen heel eerlijk. Zij wil het #stikstofbeleid niet aanpassen. Niet bijstellen. Niets. “Het moet” is het motto van het kabinet. “Het is al te lang voor ons uitgeschoven.” En let op: als ze dat zegt is haar taalgebruik dat van iemand die iets doet dat ze eigenlijk niet wil doen, maar het kan niet anders. Maar haar gezichtsuitdrukking is die van iemand die er bijzonder veel plezier in heeft om de burger een middelvinger te geven en van bovenaf een beleid op te leggen dat desastreuze, catastrofale gevolgen heeft voor talloze mensen, waaronder de gehele boerenstand.

Caroline van der Plas wil nu dat er in de provincies coalities komen met haar partij, en dat die coalities dan akkoorden sluiten waarin wordt afgesproken dat 2030 wordt losgelaten en dat boeren niet onteigend worden. Dat zijn haar twee kernpunten. Dat wil ze ten koste van alles er doorheen krijgen – natuurlijk ook omdat zij weet dat als ze nu toch daarmee akkoord gaat, dat haar partij over twee jaar (of misschien zelfs later dit jaar al) alle steun verliest die ze gisteren heeft gewonnen.

Maar dat gaat helemaal niet gebeuren. Want als #BBB de rug echt recht houdt op deze antwoorden, dan mag de partij niet meedoen. En als de partij wel mee mag doen, tja, dan betekent het dat ze de rug niet rechthoudt en dat ze haar achterban verraadt.

Kijk, voor het kabinet is de Eerste Kamer het belangrijkste. Die provincies zijn uitvoerders van beleid, niet bepalers ervan. In het ergste geval gebruikt het partijkartel gewoon een D66-rechter om alsnog medewerking te eisen van de Provincie. … En in de Eerste Kamer? Daar gaat het kabinet gewoon zaken doen met PvdA en GroenLinks. die gaan het kabinet officieel gedogen in ruim voor een paar items, en misschien zelfs wel voor een staatssecretarisschap hier of daar.

De reden is er eentje die BBB’ers eigenlijk maar niet willen begrijpen – en hele hordes kiezers helaas ook niet: deze mensen, dit kartel, dient een bepaalde van bovenaf opgelegde ideologie. Ook zij zijn uitvoerders, niet bepalers. Hoewel ze die agenda trouwens wel met heel veel plezier uitvoeren. Van der Wal ontleent er overduidelijk een sadistisch genoegen aan. En dat geldt niet alleen voor haar, maar ook voor meer VVD’ers én zeker voor D66’ers.

Dit beleid valt in heel kleine details bij te sturen. Maar de grote lijnen – en zelfs de grotere details – staan vast. Geen verkiezingsuitslag kan daar verandering in brengen.

Is het echt zo negatief gesteld? Ja. Zo negatief, zo vreselijk, zo depressief makend is het gewoon. De enige vraag is of dit uiteindelijk leidt tot een vreedzame volksopstand of dat al die mensen die nu op BBB hebben gestemd zich toch zonder al te veel problemen de gaskamers in laten duwen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.