Bedreigde cartoonist verongelukt

Bedreigde cartoonist verongelukt

Lars Vilks is samen met twee agenten verongelukt. De Zweedse spotprenttekenaar was zijn leven al geruime tijd niet zeker. Na publicatie van cartoons met de profeet Mohammed als hond werd hij bedreigd door extremisten en beveiligd door de politie.

Na plaatsing van zijn omstreden cartoons in 2007 stond Vilks onder beveiliging. In 2010 werd gepoogd zijn huis in brand te zetten en jaren later werd een aanslag gepleegd op een café waar Vilks zich bevond. Doordat de auto met de kunstenaar en zijn bewakers op de verkeerde weghelft terechtkwam, botsten ze tegen een vrachtwagen op.

PVV-voorman Geert Wilders deelt zijn medeleven op twitter.

Samen met de Deense Kurt Westergaard vormde Lars Vilks een select gezelschap van Scandinavische cartoonisten die hun artistieke vrijheid moesten bekopen met vrijheidsbeperking in de persoonlijke sfeer. De Zweed is 75 jaar geworden. Westergaard overleed afgelopen zomer op 86-jarige leeftijd.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.