Hoe betrouwbaar is de online encyclopedie? Chinese Wikipediapagina over Rusland blijkt episch verzinsel

Hoe betrouwbaar is de online encyclopedie? Chinese Wikipediapagina over Rusland blijkt episch verzinsel

Een Chinese vrouw, bekend onder de naam ‘Zhemao’, creëerde een fictioneel epos onder de Wikipediapagina ‘Late Russische Middeleeuwen.’ Het is niet zo dat ze her en der wat toevoegde, aandikte of wegliet. Ze wijdde meer dan een miljoen woorden aan haar alternatieve geschiedenis. Voor de goede orde, dat zijn er net zoveel als de complete Harry Potter serie. Haar eigen verklaring over de uit de hand gelopen bijdrage: ‘Om een leugen te vertellen, moet je meer leugens creëren.’

‘We zijn “Big in Japan”.’ Menig bandje zou daar pakweg dertig jaar geleden nog mee weg kunnen komen. Want wie checkt dat nou? Tegenwoordig is het in een paar tellen te achterhalen op je telefoon en weet je of het wel of geen broodje aap verhaal is.

Historici

Maar stel je woont in China en je bent geïnteresseerd in Russische geschiedenis. Waar haal je dan je informatie vandaan? Wikipedia is voor veel mensen nog steeds een belangrijke informatiebron. Maar welke (Russische) historicus kan Chinese tekens lezen en kijkt of de geschiedenis op de Chinese Wikipedia-pagina wel klopt? Hoeveel van de 1,4 miljard Chinezen hebben zich van alles op de mouw laten spelden?

Via haar Engelstalige Wikipedia-account zegt Zhemao:

‘Zoals het gezegde luidt: om één leugen te vertellen, moet je meer leugens vertellen. Ik was terughoudend om de honderdduizenden woorden die ik schreef te verwijderen, maar als gevolg daarvan verloor ik miljoenen woorden en stortte mijn kring van academische vrienden ineen. De problemen die ik heb veroorzaakt zijn moeilijk goed te maken, dus misschien is een permanent verbod de enige optie. Mijn huidige kennis is niet genoeg om de kost te verdienen, dus in de toekomst zal ik een ambacht leren. Eerlijk werken en dit soort twijfelachtige dingen niet meer doen.’

Ambacht

Een ambacht? Iedereen die in staat is meer dan een miljoen woorden te wijden aan de late Russische Middeleeuwen en (politieke) figuren en personages kan bedenken, tot aan de vorm en het materiaal van het servies aan toe, kan wellicht beter romanschrijver worden.
De reputatie van Wikipedia was niet vlekkeloos. Goed startpunt voor het inwinnen van algemene informatie, tot op zekere hoogte transparant, maar niet geheel waterdicht. De huidige hoax van de ‘Chinese Borges’ schaadt de reputatie van het platform verder. Het advies blijft: check je bronnen!
Hieronder het artikel waarop bovenstaand stuk is gebaseerd.

A “Chinese Borges” wrote millions of words of fake Russian history on Wikipedia for a decade.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.