Belastingverhoging in Engeland: Britten not amused

Belastingverhoging in Engeland: Britten not amused

De Britse premier Boris Johnson presenteert vandaag een omstreden belastingverhoging aan het parlement, zo meldt De Volkskrant. Om de achterstanden in de zorg weg te werken, zal een modale Brit 5 pond per week meer gaan betalen aan premie volksverzekeringen. In het verkiezingsmanifest had de Conservatieve Partij eind 2019 duidelijk beloofd geen belastingen te zullen verhogen, maar de coronacrisis heeft de zaken veranderd volgens Johnson.

De grote vraag is of Johnson ook concrete plannen heeft met betrekking tot de besteding van het geld. Volgens zijn critici is niet een gebrek aan geld het probleem in de zorg, maar de manier waarop het geld wordt geïnvesteerd. Er zouden teveel duurbetaalde managers rondlopen. Vanzelfsprekend zijn veel Britse burgers ‘not amused’ met de belastingverhoging. Ook vanuit zijn eigen partij klinkt kritiek. Oud-partijleider Iain Duncan Smith deed de plannen af als ‘bedrog’, schetst de ochtendkrant.

Boris maakt van de Tories (de conservatieve partij in Engeland) belastinginners” kopt de Wall Street Journal, en zij doelen daarmee op de traditie van terughoudendheid in belastingbeleid van de partij.

In Engeland zelf heeft The Sun het over een ‘belastingbom’ met grote gevolgen. De krant beschrijft de weerstand vanuit Johnsons eigen partij en citeert een partijgenoot van de oude stempel: “Elke dag gaat het over belasting, belasting, belasting. Het lijkt wel de belastingbrigade. Wegenbelasting, groene belasting- zelfs een luierbelasting is geopperd. Het voelt alsof we gewoon maar inbeuken op de gewone man.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.