Biden’s uitglijder zet verhoudingen met China op scherp

Biden’s uitglijder zet verhoudingen met China op scherp

Het is al vaker gezegd: zonder script voor Joe Biden is het al snel alle hens aan denk voor de voorlichtingsafdeling van het Witte Huis. Tijdens het invloedrijke CBS-programma ‘60 minutes‘ maakte hij weer een diplomatieke uitglijder: “Zouden Amerikaanse troepen het eiland verdedigen?” vroeg interviewer Scott Pelley hem, verwijzend naar Taiwan. “In het geval van een ongeziene (unprecedented) aanval wel.” De Chinees-Amerikaanse betrekkingen staan weer op scherp.

Direct na de uitspraak (na ruim tien minuten in onderstaande video) nam een voice-over de regie: “Na het interview vertelde een medewerker van het Witte Huis dat het Amerikaanse beleid niet veranderd is. De officiële lezing is dat Amerika niet aangeeft of haar troepen Taiwan zullen verdedigen of niet. Maar de opperbevelhebber (Joe Biden, red.) had een eigen mening.”

De beelden van het gesprek gaan dan weer verder. “Dus voor de duidelijkheid: in tegenstelling tot Oekraïne… zullen Amerikaanse troepen, mannen en vrouwen, Taiwan verdedigen wanneer het tot een Chinese invasie komt?” De president antwoordde (een beetje glazig uit zijn ogen kijkend, maar oordeel zelf: “Ja.”

Fout signaal

Vanuit China reageerde Mao Ning, woordvoerder Buitenlandse Zaken: “De opmerkingen vanuit de VS doen de Amerikaanse toezeggingen om de Taiwanese onafhankelijkheid niet te steunen geweld aan. Ze geven een zeer fout signaal af aan Taiwanese onafhankelijkheidsgroeperingen.”

Daarnaast zei hij over de moeizame Chinees-Taiwanese relatie: “We zijn bereid tot de grootste offers in het streven naar een vredige hereniging. Tegelijkertijd zullen we pogingen om het land op te splitsen (naar het principe van het historische ‘One China’) nooit accepteren. We hebben het recht om daartoe alle noodzakelijke maatregelen in te zetten.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.