Bill Gates kondigt subsidie ​​van $4,7 miljoen aan voor mondmaskers voor koeien

Bill Gates kondigt subsidie ​​van $4,7 miljoen aan voor mondmaskers voor koeien

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft een subsidie ​​van $4,7 miljoen aangekondigd voor Zelp, een startend bedrijf dat gezichtsmaskers voor koeien verkoopt als onderdeel van een koolstofzwendel. Nee, het is echt geen grap.

Startup Zelp, opgericht door Francisco Norris, gebruikt technologie om naar verluidt methaan dat door melkvee- en rundveestapels wordt uitgeboerd, om te zetten in water en koolstofdioxide in een poging de uitstoot te verminderen.

In het kort..
• Koeien braken methaan uit, dat het masker naar verluidt omzet in CO2 wanneer het in de atmosfeer terechtkomt
• Boeren huren de apparaten, zodat ze hun vlees als milieuvriendelijker kunnen bestempelen
• Zelp verdubbelt de zwendel door CO2-compensatiekredieten te verkopen

Zelp, dat ook de steun heeft van King Charles, heeft samengewerkt met een van de grootste vleesproducenten van het Verenigd Koninkrijk om de apparaten op koeien te testen om “de ecologische voetafdruk van Brits rundvlees te verkleinen”.

Ongeveer 95 procent van het methaan dat een koe uitstoot, zou volgens Zelp uit hun mond en neusgaten moeten komen.

Het gezichtsmasker zit rond de kop van het dier en vangt methaan op dat vrijkomt wanneer het uitademt. Het gas gaat door een micro-katalysator en komt als kooldioxide en waterdamp in de atmosfeer terecht.

Het bedrijf zegt dat ’tests’ een vermindering van de methaanuitstoot met 53 procent hadden aangetoond en zegt dat het ‘hoopt volgend jaar de 60 procent te bereiken’.

Ik dacht dat het inmiddels niet meer nodig was om dit te zeggen, maar niks blijkt nu minder waar, – dus ik doe het alsnog:

MONDMASKERS WERKEN NIET.

Nu ze het gaan uitproberen bij koeien, nadat ze het ook bij ons hebben geprobeerd (en bij de meesten met succes), moet de retorische vraag gesteld worden: zien ze ons als vee? Of, zijn ze te lui om iets nieuws te bedenken?

Waarschijnlijk een combinatie van beide.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.