‘Black-outs in de EU zijn onvermijdelijk’ – Oostenrijkse minister

‘Black-outs in de EU zijn onvermijdelijk’ – Oostenrijkse minister

De Europese Unie maakt weinig kans om stroomuitval te voorkomen te midden van de energiecrisis die wordt ‘verergerd door het conflict in Oekraïne’, en moet zich schrap zetten voor de impact ervan, waarschuwde de Oostenrijkse minister van Defensie Klaudia Tanner dinsdag.

In een gesprek met Die Welt evalueerde de minister de mogelijkheid van black-outs in sommige delen van de EU als “zeer hoog” in de nabije toekomst. “Het risico op een wijdverspreide stroomuitval is opnieuw aanzienlijk toegenomen als gevolg van de oorlog in Oekraïne”, zei ze. [red: de black-outs waren aanvankelijk een complottheorie, werden toen afgedaan als zeer onwaarschijnlijk, werden toen langzaam als ‘mogelijk’ bestempeld en zijn nu helemaal mainstream.]

“De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer het gebeurt”, benadrukte de minister.

Tanner beweerde ook, zonder bewijs te leveren, dat voor de Russische president Vladimir Poetin “hackeraanvallen” op het westerse energienet een vorm van “hybride oorlogsvoering” zijn. “We moeten niet doen alsof dit slechts een theorie is. We moeten ons voorbereiden op black-outs in Oostenrijk en in Europa”, aldus de minister [red: dit is dan opeens geen complottheorie.]

Volgens Tanner houden zowel het Oostenrijkse leger als andere overheidsdiensten regelmatig relevante oefeningen. Ze vergroten ook het bewustzijn door middel van een campagne om kleine brochures op openbare plaatsen te verspreiden over wat er moet gebeuren in het geval van een black-out. [red: want een volk die langzaam aan het idee went en alvast ingefluisterd krijg hoe de black-outs tot stand komen , zal dit gecontroleerde narratief veel gemakkelijker accepteren wanneer het daadwerkelijk plaatsvindt.]

Op de vraag of een dergelijke maatregel “paniek” zou kunnen veroorzaken, verwierp de minister het idee. “Ik weet dat er een dunne lijn is tussen bewustwording met gevoel voor verhoudingen en angst aanwakkeren. Maar ik denk dat we het tot nu toe redelijk goed hebben gedaan,” zei ze.

Het griezelige idee van stroomuitval achtervolgt de Europese landen nu al enkele maanden, aangezien het continent aan het wankelen is onder een energiecrisis die verergerd is door torenhoge brandstofprijzen als gevolg van de sancties die het Westen oplegde aan Rusland vanwege het conflict in Oekraïne.

Eerder deze maand meldden Duitse media dat Zwitserland een maatregel overweegt om het gebruik van elektrische voertuigen te beperken om energie te besparen.

Rond dezelfde tijd waarschuwde Xavier Piechaczyk, het hoofd van de Franse energieregulator RTE, dat het land te maken zou kunnen krijgen met voortdurende black-outs als gevolg van lage temperaturen en een hoge vraag naar energie. Het risico kan ook worden vergroot door langere onderhoudsonderbrekingen voor verschillende kernreactoren, meldde Bloomberg vorige week.

Eind november benadrukte de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, dat de EU-beleidsmakers alleen zichzelf de schuld kunnen geven van hun aanhoudende energiecrisis.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.