Blanke man ontslagen vanwege diversiteitsprogramma, maar wint 10 miljoen dollar in rechtszaak

Blanke man ontslagen vanwege diversiteitsprogramma, maar wint 10 miljoen dollar in rechtszaak

David Duvall verloor zijn baan toen het Novant Health-ziekenhuis in North-Carolina besloot haar leiderschapsteam te ‘diversifiëren’. De blanke senior-executive stapte naar de rechter, omdat hij naar eigen zeggen werd ontslagen vanwege zijn afkomst. De jury gaf hem hierin gelijk, wat hem maar liefst 10 miljoen dollar aan schadevergoeding opleverde.

Tijdens deze rechtszaak, die plaatsvond in 2019, claimde Duvall dat Novant Health zijn burgerrechten schond, toen het ziekenhuis hem verving door twee vrouwen, waarvan één blank en één zwart. Duvall was in 2013 aangenomen als ‘senior vice president of marketing and communications’ voor het non-profit gezondheidssysteem dat meer dan 15 medische centra en meer dan 1800 artsen bij zich heeft aangesloten. Naar eigen zeggen is hij na bijna 6 jaar in dienst te zijn geweest, zonder enige waarschuwing ontslagen. Volgens Novant Health’s reglement dat over ontslagvergoedingen gaat, zou ‘onder normale omstandigheden’ elke leidinggevende ten minste 30 dagen van te voren op de hoogte gesteld moeten worden over een dergelijke beslissing, zo luidt de klacht. Duvall kreeg echter geen uitleg over waarom zijn situatie niet onder ‘normale omstandigheden’ zouden vallen.

Een van de jury’s claimde dat Duvall overtuigend bewijs had dat zijn ras en/of zijn geslacht een grote rol speelde in de beslissing van Novant Health om zijn dienstverband te beëindigen. De jury bevond tevens dat Novant Health niet in staat was om te bewijzen dat zij dezelfde beslissing had genomen, als Duvall’s ras en geslacht géén factor waren.

Megan Rivers, director of media relations bij Novant Health, vertelde CNN in een e-mail dat het gezondheidssysteem teleurgesteld is in het vonnis van de rechter en dat zij andere opties om haar gelijke te krijgen, waaronder hoger beroep, zal nastreven. “Novant Health is een van de duizenden organisaties die een robuust diversiteits- en inclusiviteitsprogramma opzet, waarvan wij geloven dat deze naast een sterk niet-discriminerend beleid kan bestaan, ​​dat zich uitstrekt tot alle rassen en geslachten, inclusief blanke mannen”, schreef Rivers. Uit het vonnis van de rechtszaak van Duvall lijkt dit laatste echter niet geheel op te gaan.


 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.