Boeing biedt aan om bommen te maken voor Oekraïne – Reuters

Boeing biedt aan om bommen te maken voor Oekraïne – Reuters

Het Pentagon overweegt naar verluidt in te gaan op een aanbod van Boeing om massaal goedkope precisiebommen voor Oekraïne te produceren met behulp van bestaande Amerikaanse winkels, waar Washington en haar bondgenoten worstelen om de militaire hulpvereisten van Kiev bij te houden.

Volgens Reuters heeft Boeing voorgesteld om de strijdkrachten van Oekraïne te voorzien van het zogenaamde Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)-systeem, dat de 40.000 dollar kostende GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) zou combineren met de relatief overvloedige M26-raketmotor. Het wapen is sinds 2019 in ontwikkeling.

In een document dat door de outlet is ingezien, beweert de fabrikant dat de beschikbaarheid van de benodigde componenten hem in staat zou stellen om de munitie te produceren en deze al in het voorjaar van 2023 aan Oekraïne te leveren.

Er zijn echter nog steeds logistieke obstakels die moeten worden overwonnen, aangezien ten minste zes leveranciers de verzending van onderdelen zouden moeten bespoedigen om de wapens snel te kunnen produceren. Het plan van Boeing vraagt ​​ook om vrijstelling van prijsontdekking, wat de aannemer zou vrijstellen van een diepgaand onderzoek om ervoor te zorgen dat het Pentagon een eerlijke deal krijgt.

Volgens de website van SAAB AB, die het wapen samen met Boeing vervaardigt, is de GPS-geleide GSDB in staat om doelen te raken op een afstand van maximaal 150 kilometer, waardoor Kiev mogelijk Russische troepen tot ver buiten de frontlinie zou kunnen aanvallen.

Hoewel zowel het Amerikaanse leger als Boeing hebben geweigerd commentaar te geven op het rapport, vertelde Pentagon-woordvoerder Lt. Cmdr. Tim Gorman aan Reuters dat Washington en haar bondgenoten “de meest geschikte systemen identificeren en overwegen” die Kiev zouden kunnen helpen. Hij weigerde uit te weiden over het verstrekken van enige “specifieke capaciteit” aan Oekraïne.

Moskou heeft de VS en zijn NAVO-bondgenoten herhaaldelijk gewaarschuwd geen wapens aan Oekraïne te leveren, met het argument dat dit alleen dient om het conflict te verlengen en uiteindelijk zou kunnen leiden tot een directe confrontatie tussen Rusland en het Westen.

Terwijl landen als de VS en het VK geavanceerdere wapensystemen beschikbaar hebben gesteld aan de strijdkrachten van Kiev, die in staat zijn om diep achter de frontlinies te reiken, heeft het Kremlin het aanhoudende conflict beschreven als niets minder dan een oorlog bij volmacht tegen de NAVO. President Vladimir Poetin heeft ook verklaard dat Rusland tegen “de hele westerse militaire machine” vecht.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.