Bolsonaro ‘schuldig’ aan ‘crimes against humanity’ vanwege coronabeleid

Bolsonaro ‘schuldig’ aan ‘crimes against humanity’ vanwege coronabeleid

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zou strafrechtelijk vervolgd moeten worden voor maar liefst 9 ‘overtredingen’, vindt de Braziliaanse senaat. Deze overtredingen zouden onder andere misdrijf, charlatanisme en zogenaamde humanitaire misdaden impliceren, aldus een vernietigend onderzoeksrapport van de Braziliaanse senaatcommissie. Over dit bijna 1200 pagina-tellend rapport wordt deze week gestemd.

Niet alleen Bolsonaro werd aangeklaagd in het rapport, zo zijn ook drie van zijn zonen en een tal van huidige en voormalige regenregeringsfunctionarissen niet onbespaard gebleven.

Over de leider van Brazilië staat in het rapport dat hij “duidelijk het belang van mensenlevens negeerde”. Dit zou hij onder andere hebben gedaan door het aanmoedigen van burgers om de coronamaatregelen te negeren en het uitstellen van het inkopen van vaccins.

Bolsonaro reageerde als volgt op het rapport: “Deze aanklacht zou inhouden dat ik een moordenaar ben, maar ik ben nergens schuldig aan.” (AFP).

Afgelopen vrijdag zei Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, dat de commissie voldoende bewijs zou hebben voor zelfs elf aanklachten tegen de president. ,,Veel van de sterfgevallen waren te voorkomen. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat hij verantwoordelijk is voor de escalatie van de slachting”, aldus Calheiros. Bewijs hiervan blijft tot dusver uit.

Als het openbaar ministerie hem besluit te vervolgen, moet het hooggerechtshof eerst toestemming vragen aan het lagerhuis van het parlement om hem te berechten. Het is onwaarschijnlijk dat dit daarmee zal instemmen en kans dat de president werkelijk terecht zal moeten staan is dus klein.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.