Brief aan Ombudsman NOS: ‘Eenzijdige, onevenwichtige berichtgeving klimaat’

Brief aan Ombudsman NOS: ‘Eenzijdige, onevenwichtige berichtgeving klimaat’

‘De eenzijdige, onevenwichtige berichtgeving van de NOS over het klimaat’ is meerdere deskundigen een doorn in het oog. In aanloop naar de klimaatconferentie in Glasgow richten zij zich daarom (opnieuw) middels een brief op de Ombudsman van de NPO.

In 2017 richtten de Groene Rekenkamer en platform Climategate zich tot Margot Smit, de Ombudsman van de NPO. Zij betichtten de NOS van selectieve en tendentieuze berichtgeving: ‘Met selectieve en alarmistische berichtgeving over klimaatverandering en de rol van de mens bij de opwarming van de aarde wakkert de NOS de vrees onder de bevolking voor een catastrofale opwarming van de aarde aan.’

Waterpas

Climategate gaat in op de reactie van de NOS destijds. De reden dat de omroep aan het ene geluid (klimaatverandering wordt duidelijk door mensen veroorzaakt. Dat heeft rampzalige gevolgen, tenzij we een energietransitie realiseren en CO2-uitstoot terugbrengen) meer aandacht besteedt dan aan het andere (klimaat is de uitkomst van een veelvoud aan natuurlijke factoren. De mens draagt er hooguit voor een verwaarloosbaar gedeelte aan bij) heeft te maken met de waarde die aan informatie wordt toegekend:

‘De weging van informatie om tot onpartijdige en relevante nieuwsuitzendingen te komen – het vinden van journalistiek evenwicht – is iets anders dan het hanteren van een waterpas. Wat ‘hij’ zegt weegt niet altijd even zwaar als wat ‘zij’ zegt. De ene bron is niet zonder meer gelijk aan de andere – al dienen alle bronnen met hetzelfde respect voor de persoon bejegend te worden.’ Aldus de NOS.

Verslaglegging

In de aanloop naar de klimaattop van begin november in Glasgow is er wederom een brief verstuurd over de verslaglegging: ‘Het is weer een en al kommer en kwel. Het feit dat de gemiddelde wereldtemperatuur in de afgelopen 20 jaar aan het stabiliseren is en sinds de piek van 2016 zelfs met bijna een halve graad Celsius is gedaald – en er dus geen sprake is van een desastreuze opwarming, zoals steevast beweerd wordt – bleef onvermeld.’

De brief is ditmaal ook ondertekend namens Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) en internetknooppunt Klimaatgek. Hieronder een uitgebreid artikel met eerdere links en argumenten van weerszijden over de rapportage rond klimaatontwikkelingen.

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.