Britse Pond maakt vrije val naar historisch dieptepunt

Britse Pond maakt vrije val naar historisch dieptepunt

Het Britse pond sterling daalde maandag bijna 5% naar een historisch dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De valuta verloor maar liefst 4,85%, daalde tot een ongekende $1,0327 en verlengde een duik van 3,61% die vrijdag werd opgetekend.

Marktanalisten zeggen dat de daling is veroorzaakt door de aankondiging van een ‘minibudget’ vorige week door minister van Financiën Kwasi Kwarteng, wat historische belastingverlagingen en de grootste toename van leningen in meer dan 50 jaar met zich meebrengt.

“Sterling ligt in de vuurlinie omdat handelaren alles wat Brits is de rug toekeren. Er is een sluipend gevoel dat de extra overheidsleningen die in de pijplijn zitten, zwaar zullen wegen op de Britse economie, “vertelde David Madden, een marktanalist bij Equiti Capital, aan The Guardian.

De aankondiging, die een dag nadat de Bank of England de rente had verhoogd om de inflatie te beteugelen, kwam, wordt gezien als een gevaar voor de financiële geloofwaardigheid van de regering. Een zwakker pond drijft de invoerkosten op, wat op zijn beurt bijdraagt ​​aan de inflatiedruk op middellange termijn. Veel analisten beweren dat voor de meerderheid van de Britten een groot deel van de hulp van belastingverlagingen zal worden opgeslokt door hogere energierekeningen en hogere hypotheek- en leenkosten.

Sommige economen voorspellen dat de duik van het pond de Bank of England zou kunnen dwingen de rente te verhogen om de valuta te ondersteunen. Ze verwachten tegen volgende zomer een verdubbeling van de Britse rente tot meer dan 5%.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.