Britse regering betaalt boeren tot 100.000 pond om met pensioen te gaan: “Oudere boeren staan verandering in de weg”

Britse regering betaalt boeren tot 100.000 pond om met pensioen te gaan: “Oudere boeren staan verandering in de weg”

De regering in het Verenigd Koninkrijk heeft een initiatief gelanceerd dat boeren een enorme geldsom aanbiedt  om de sector te verlaten, vooral als ze geen nieuwe en duurzamere manieren van landbouw willen implementeren.

De Britse regering heeft details aangekondigd van een nieuw Lump Sum Exit Scheme, die boeren zal ‘steunen’ die de industrie willen verlaten. Dit volgt op de aankondiging van het ‘Agricultural Transition Plan’ vorig jaar, dat boeren wil belonen voor hun ‘duurzamer handelen’. Boeren werden destijds ook aangespoord om duurzamer te worden als ze willen blijven werken, wat in maart dit jaar opnieuw werd benadrukt door de het ‘Sustainable Farming Incentive’.

Milieusecretaris George Eustice is van mening dat veel oudere Britse boeren weigeren de landbouwsector onder groenere voorwaarden te exploiteren of ‘milieuvriendelijkere methoden’ te gebruiken. Op de Oxford Farming Conference eerder dit jaar zei hij dat veel van deze oudere boeren “verandering in de weg stonden”. Hij voegde eraan toe dat een “fris perspectief een wereld van verschil kan maken.” “Nieuwkomers zijn de levensader van elke levendige industrie en landbouw is geen uitzondering.”

Boeren kunnen zich vanaf april aanmelden en de aanvragen lopen tot september, waarbij boeren een ‘uitstapbetaling’ ontvangen die vereist is om hun subsidierechten in te leveren en hun land te verhuren of te verkopen, of hun pacht op te geven. Om, volgens Eustice, ‘kansen te creëren voor nieuwkomers en boeren die hun bedrijven willen uitbreiden’.

Een woordvoerder van het Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra), vertelde BBC: “Er zijn aanwijzingen dat boeren die de landbouw willen verlaten, het moeilijk kunnen vinden om kapitaal te genereren om dit te doen. “Dus een forfaitaire betaling zou kunnen bijdragen aan de kosten van verhuizen naar een nieuwe locatie of verhuizen naar een alternatieve sector.”

De regering zal de betaling baseren op de gemiddelde rechtstreekse betalingen aan de landbouwer voor de jaren 2019-2021 Basisbetalingsregeling. De afdeling zal dit referentiecijfer beperken tot £42.500 en dit vermenigvuldigen met 2,35 om het forfaitaire bedrag te berekenen. Dit betekent dat boeren tot ongeveer £100.000 kunnen ontvangen.

Bijna vier op de tien Britse boeren zijn ouder dan 65 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar.

Onder het huidige systeem ontvangt een Britse boer gemiddeld £21.000 per jaar. Boeren die ervoor kiezen met pensioen te gaan in ruil voor het geldbedrag, zullen hun rechten moeten inleveren. Van hen wordt verwacht dat ze ofwel hun land verhuren of verkopen, ofwel hun pacht inleveren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.